„Rabla pentru tractoare”, disponibil din martie. Fechet: „Timp de 5 ani fermierul se obligă să nu-l înstrăineze și să-l folosească”

0
Publicat:

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că a semnat ordinul prin care se definitivează programul de finanțare „Rabla pentru tractoare”. Înscrierea în program o pot face chiar fermierii. Ministrul a anunțat și alte modificări propuse.

Pot fi cumpărate utilaje care să coste cel mult 55.000 euro FOTO: Pixabay
Pot fi cumpărate utilaje care să coste cel mult 55.000 euro FOTO: Pixabay

Fermierii așteaptă de mai mult timp lansarea programului „Rabla pentru tractoare” prin care își pot achiziționa un utilaj nou cu o subvenție între 65% și 80% din prețul de achiziție (prețul însă nu poate depăși 55.000 euro), în funcție de vârstă.

„Semnez chiar acum ordinul prin care definitivăm, spun eu, programul de finanțare numit Rabla pentru tractoare. E acel program prin care încurajăm tinerii fermieri să devină mai prietenoși cu mediul, însă în același timp să producă mai mult, mai ieftin și mai ecologic, lucru de care ne putem bucura cu toții”, a anunțat ministrul, într-un video postat pe contul său de Facebook. Pe site-ul Ministerului Mediului au fost publicate, miercuri, 19 februarie 2025, proiectul de ordin, referatul de aprobare și ghidul de finanțare, unde se așteaptă opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării.

Persoanele interesate se vor putea înscrie în program „cel târziu pe 31 martie”, a precizat ministrul.

„Fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria șansă de a prinde finanțare”

Printre modificările pe care le conține noul ghid, care a fost publicat, cea mai importantă este cea legată de modalitatea de înscriere în program.

Am primit multe mesaje de la cetățeni cărora le era teamă că nu vor prinde programul, nu vor prinde finanțarea, pentru că înregistrarea se făcea prin dealeri și nu se făcea de către ei înșiși și, pe bună dreptate, erau îngrijorați că dealerul ar putea să-i înscrie într-o anumită ordine care să-i defavorizeze pe cei care mi-au scris și să-i lase astfel fără finanțare. Am decis, exact cum se întâmplă și la panouri fotovoltaice, și cum se va întâmpla și cu Rabla Clasic de anul acesta, ca fiecare fermier să se înscrie, să aibă propria șansă de a prinde finanțare”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.

Argumentul invocat se regăsește și în Referatul de aprobare pentru modificarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2499/2024. „La elaborarea ghidului de finanțare s-a avut în vedere specificul categoriei de solicitanți, și anume persoane fizice care activează în mediul rural, deseori cu acces limitat la tehnologie informatică și cu competențe reduse în utilizarea tehnologiei. Pentru a răspunde mai bine nevoilor acestora, s-a constatat necesitatea de a transfera către dealeri obligațiile legate de identificarea solicitanților și de analiză a dosarelor de finanțare. Ulterior, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a decis ca persoanele fizice să încarce dosarele în aplicația informatică, pe modelul aplicat în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în rețeaua națională, model care și-a dovedit utilitatea prin rezultatele obținute încă din anul 2023. Astfel, dealerii vor fi responsabili de analiza documentelor depuse, iar structura procesului a fost păstrată conform formei publicate inițial în etapa de consultare publică. Această decizie se datorează numeroaselor sesizări primite la Administrația Fondului pentru Mediu din partea persoanelor interesate de accesarea fondurilor, care au semnalat practicile neconforme ale unor dealeri, precum solicitarea unor avansuri substanțiale pentru înscrierea în program. Noile reglementări au fost concepute pentru a crește transparența și corectitudinea procesului de selecție a beneficiarilor”, se menționează în referat.

O altă modificare față de condițiile anunțate inițial este cea privind extinderea perioadei de monitorizare de la 1 an la 5 ani/. S-a decis extinderea acestei perioade pentru a finanța „adevărații fermieri”, a spus Fechet, și a elimina posibilitatea ca un solicitant să cumpere un tractor cu această subvenție generoasă și pe care să-l comercializeze ulterior, după expirarea termenului de monitorizare.

„Asta înseamnă că timp de 5 ani respectivul fermier se obligă să nu înstrăineze tractorul respectiv și se obligă să-l folosească așa cum s-a decis prin acel ghid. E o măsură care ne ajută să finanțăm adevărații fermieri, nu doar pe cei care doreau să profite de această oportunitate să achiziționeze acum un tractor nou, cu o finanțare de 80% poate, sau 65% dacă nu au până în 40ani, și un an mai târziu să-l înstrăineze”, a spus Fechet.

Ministrul a eliminat și temerea conform căreia anumiți fermieri care nu au vechime în baza de date a APIA nu vor putea să solicite sprijinul. „N-avem astfel de condiții în ghid. Nicio referire legată de vechimea colaborării cu APIA, n-avem nicio problemă cu noii fermieri, cu cei care doresc să se apuce acum de această activitate”, a mai spus ministrul.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite