Prostituatele românce din Marea Britanie acuză că sunt hărţuite, agresate şi luate în vizor pentru deportare, din cauza Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prostituatele din Marea Britanie care provin din alte ţări sunt ţinta deportărilor şi a atacurilor şi agresiunilor, din cauza discriminării faţă de străini intensificată de Brexit, scrie The Independent, care citează un dosar cu 20 de astfel de cazuri, printre care şi cel al unei românce.

Un dosar elaborat de Colectivul Englez al Prostituatelor (ECP) ilustrează exemple de femei care au fost vizate de poliţie în vederea arestului şi deportării, deşi aveau dreptul de a rămâne în Marea Britanie, poliţia negând rapoartele de violenţă faţă de femei.

Liliana Gashi, un purtător de cuvânt al grupului, a declarat: „De la votul Brexit, atacurile rasiste asupra prostituatelor migrante au crescut, în special la adresa celor care lucrează pe stradă. Muncim pentru a ne câştiga existenţa, la fel ca celelalte femei, iar familiile noastre şi câteodată comunităţi întregi depind de banii pe care îi câştigăm”.

Ea se întreabă cum poate spune poliţia atunci că prostituatele nu sunt muncitoare. „Cerem ca sindicatele şi alţii preocupaţi de drepturile muncitorilor şi ale migranţilor să ne ajute să stabilim că prostituţia este muncă, pentru a ne putea organiza alături de alţi lucrători pentru protecţie faţă de exploatare şi abuz”, a mai spus Gashi.

ECP susţine că prostituatele sunt dezavantajate şi discriminate, deoarece munca lor nu este recunoscută în Marea Britanie, iar muncitoarele nu au documente precum un bilanţ al muncii plătite, care este necesar pentru a primi dreptul de a sta în Marea Britanie.

Nu este ilegal ca oamenii să cumpere sau să vândă sex unul de la sau către altul, în Marea Britanie, dar coalizarea lucrătorilor sexuali sub formă de grupuri este ilegală.

Niki Adams, alt purtător de cuvânt al ECP, spune că aresturile şi deportările prostituatelor migrante din UE au crescut de la referendumul pentru Brexit din iunie 2016.

„Prostituatele migrante din ţări UE precum România, Albania şi Polonia au dreptul de a lucra în Marea Britanie, dar au fost luate şi deportate”, a spus ea.

Adams susţine că poliţia le-a confiscat documentele de călătorie sau paşaportul, spunând: „Ţi le vom da înapoi numai dacă îţi iei un bilet exclusiv dus către România”.

Potrivit ei, poliţia a profitat de faptul că în general oamenii sunt rasişti faţă de migranţi. „Este îngrijorător să auzim că mai multe prostituate de pe stradă au fost ameninţate de gangsteri violenţi, iar un sergent a spus că «Dacă îmi spui că eşti prostituată, te vor aresta»”, a precizat Adams.

O româncă nu a mai putut suporta

Dosarul citează exemplul unei prostituate românce anonime, arestată şi acuzată de vagabondaj şi că acosta bărbaţi, care a fost dusă din instanţă la Centrul pentru Imigranţi Yarl's Wood. Femeia urma să fie deportată pentru că era un „infractor persistent”, deoarece între aprilie 2017 şi iunie 2018 a fost condamnată de şase ori pentru vagabondaj şi că acosta bărbaţi.

Ea plecase din România din cauza violenţei domestice şi muncea pentru a-şi întreţine cei doi copii şi pentru a acoperi costurile cu sănătatea pentru sora şi mama sa, ambele bolnave, potrivit ECP.

După trei săptămâni, susţine organizaţia, ea nu a mai putut îndura condiţiile de detenţia şi perspectiva de a se lupta în justiţie, aşa că a decis să se întoarcă în România.

ECP, care i-a găsit un avocat pentru a-i apăra cazul, a afirmat: „Detenţia ei stabileşte un precedent periculos, poliţia fiind încurajată să cumuleze aresturile şi condamnările multiple ale prostituatelor, să le marcheze drept infractori persistenţi şi să meargă până la deportare.

Dosarul organizaţiei, intitulat „Prostituatele sunt atacate de Brexit”, include 20 de cazuri de femei din reţea care acuză că au fost luate în vizor de cître poliţie şi de către oficialii de la imigrări, în ultimii cinci ani, care în unele cazuri au eşuat în a le deporta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite