Proiect: Impozit progresiv pe salariu şi taxare diferenţiată pentru pensii şi sănătate

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un proiect de lege pentru creşterea veniturilor nete ale salariaţilor a fost depus luni, 16 noiembrie, la Senat, acesta urmărind impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate.

Iniţiatorul, Bota Marius Sorin Ovidiu,fost deputat PSD, actualmente independent, spune că o astfel de schimbare ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi la taxe majorate pentru cei cu venituri mari.

Potrivit proiectului de lege, în cazul unei persoane cu un salariu brut de până în 3.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 35% - 0% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii.

Pentru o persoană cu un salariu brut între 4.001 şi 5.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie tot de 35%, dar cu o altă împărţire - 5% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 20% contribuţie la pensii.

Pentru o persoană cu un salariu brut de peste 15.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 50% - 10% impozit, 12,5% contribuţie la sănătate şi 27,5% contribuţie la pensii.

taxare impozit progresiv

În prezent, taxarea salariilor este aceeaşi, indiferent de nivelul veniturilor - 45% în total (partea salariatului), adică 10% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. În plus, se adaugă 2,25% sub formă de contribuţie la muncă (partea angajatorului).

În sprijinul iniţiativei sale, deputatul invocă datele ITM potrivit cărora în present 87% dintre salariaţi au un venit brut sub 5.000 lei (64,5% chiar mai puţin de 3.000 de lei), iar 2,5% dintre salariaţi au peste 9.000 de lei.

„Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net a majorităţii salariaţilor, statul trebuie să găsească noi soluţii de taxare”, se arată în expunerea de motive.

PSD susţine că nu e de acord cu impozitarea progresivă

Contactat de HotNews, Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD spune că Bota nu mai e în PSD de aproape un an el candidând pentru Partidul Ecologist Român la Maramureş, nemaigăsindu-se pe listele PSD. 

„Considerăm că acum nu e momentul să trecem la impozitarea progresivă. Nu am văzut acest proiect. În general în ceea ce susţine dl Bota nu mă regăsesc. În acest moment e nevoie de stabilitate şi predictibilitate. O discuţie de tipul ăsta poate fi făcută aşezat, alături de mediul de afaceri, atunci când avem relaxarea necesară pentru asemenea discuţii”, a declarat Simonis 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite