Programul „Valul Renovării” continuă: Ce fonduri au fost accesate și câte contracte au fost semnate

0
Publicat:

Ministerul Dezvoltării a semnat, luni, noi contracte, în valoare de peste 222 milioane lei, cu finanțare din PNRR, pentru renovare energetică.

Cseke Attila a semnat 25 de noi contracte prin „Valul Renovării”, Foto: Shutterstock
Cseke Attila a semnat 25 de noi contracte prin „Valul Renovării”, Foto: Shutterstock

Potrivit datelor transmise de MDLPA, ministrul Cseke Attila a semnat 25 de noi contracte de finanțare prin componenta C5 – Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractele au fost încheiate între Ministerul Dezvoltării și autoritățile publice locale din 14 de unități administrativ-teritoriale, au o valoare totală de 222.523.550,34 de lei și vizează creșterea eficienței energetice a unor clădiri rezidențiale multifamiliale și a unor clădiri publice.

Până în prezent, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 2.875 contracte de finanțare, în valoare totală de 19.763.314.093,92 de lei.”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Și săptămâna trecută, Cseke Attila a semnat 28 de contracte de finanțare prin componenta C5 – Valul Renovării din PNRR.

Contractele, încheiate între Ministerul Dezvoltării și autoritățile publice locale din 13 de unități administrativ-teritoriale, aveau o valoare totală de 126.557.634,65 de lei și vizau renovarea energetică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale și a unor clădiri publice.

În octombrie 2022, Attila anunța că, prin Programul ,,Valul Renovării'', Guvernul îşi propune eficientizarea energetică a minim 4.333 de clădiri, dintre care 2.700 sunt publice, iar restul blocuri de locuinţe.

Oficialul a subliniat atunci că foarte important la Programul ,,Valul Renovării'' este faptul că nu necesită o cofinanţare din partea autorităţii locale sau a proprietarului de locuinţă.

,,Ceea ce este foarte important la această componentă, care i-a dat şi un fel de succes, evident şi criza energetică şi actualul context în care suntem, este modalitatea care a fost negociată cu Comisia Europeană, modalitatea de punere în aplicare a acestui program, simplu, eficient, platformă digitală, o evaluare destul de rapidă şi cu finanţare 100%. Este primul program de eficientizare energetică de blocuri de locuinţe din România, indiferent de fondul din care finanţăm, care nu cere o confinanţare de la autoritatea locală, respectiv de la proprietarul din blocul de locuinţe. Este o plusvaloare, atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru cetăţean, pentru că, practic, fără a finanţa, fără a aduce o finanţare proprie, va avea un apartament mai eficient energetic, la care-i creşte şi valoarea pe piaţă, dacă vreţi, dar, evident, şi facturile vor putea să scadă pe baza acestei eficientizări energetice", a explicat Cseke Attila.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite