Programul Valul Renovării: Câte clădiri vor fi eficientizate energetic şi câte sunt blocuri de locuinţe

0
Publicat:

Guvernul îşi propune prin Programul ,,Valul Renovării'' eficientizarea energetică a minim 4.333 de clădiri, dintre care 2.700 sunt publice, iar restul blocuri de locuinţe, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Acesta a precizat că nu poate da o cifră exactă a locuinţelor reabilitate termic până în prezent, deoarece, de-a lungul timpului, s-au derulat programe prin mai multe ministere, atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri naţionale.

,,Pot să vă spun ce-şi propune Guvernul prin PNRR, prin ,,Valul Renovării”, cu o finanţare de 2,8 miliarde, cu o supracontractare de 30%. Noi ne propunem eficientizarea energetică a minim 4.333 de clădiri, din care 2.700 sunt clădiri publice şi restul sunt blocuri de locuinţe", a afirmat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Ministrul Dezvoltării a subliniat că foarte important la Programul ,,Valul Renovării'' este faptul că nu necesită o cofinanţare din partea autorităţii locale sau a proprietarului de locuinţă.

,,Ceea ce este foarte important la această componentă, care i-a dat şi un fel de succes, evident şi criza energetică şi actualul context în care suntem, este modalitatea care a fost negociată cu Comisia Europeană, modalitatea de punere în aplicare a acestui program, simplu, eficient, platformă digitală, o evaluare destul de rapidă şi cu finanţare 100%. Este primul program de eficientizare energetică de blocuri de locuinţe din România, indiferent de fondul din care finanţăm, care nu cere o confinanţare de la autoritatea locală, respectiv de la proprietarul din blocul de locuinţe. Este o plusvaloare, atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru cetăţean, pentru că, practic, fără a finanţa, fără a aduce o finanţare proprie, va avea un apartament mai eficient energetic, la care-i creşte şi valoarea pe piaţă, dacă vreţi, dar, evident, şi facturile vor putea să scadă pe baza acestei eficientizări energetice", a explicat Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării a lansat în data de 10 octombrie cel de-al doilea apel de proiecte pentru Valul renovării, cu un buget disponibil de 985.405.000 de euro, pentru proiecte care vizează eficientizarea energetică și consolidarea seismică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență.

În primele ore de la lansarea apelului au fost depuse 1.503 de cereri de finanțare, în valoare totală de 2,34 miliarde de euro, anunța ministrul Dezvoltării.

Cele mai multe cereri au fost depuse pentru renovarea integrată a clădirilor publice, pentru renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, precum și pentru renovarea energetică moderată a clădirilor publice la nivel local.

,,Programul de renovare a clădirilor derulat de Ministerul Dezvoltării este de succes, fapt care se arată în numărul mare de cereri depuse. A fost un program transparent, bine pregătit, astfel că beneficiarii au accesat rapid și eficient fondurile”, declara atunci ministrul Cseke Attila.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri