Prognoze: Euro va ajunge aproape de 4,9 lei în următorul an. Cresc dobânzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul va continua să se deprecieze în faţa euro FOTO Shutterstock
Leul va continua să se deprecieze în faţa euro FOTO Shutterstock

Cursul de schimb euro/leu va ajunge aproape de 4,9 lei în următoarele 12 luni, în timp ce inflaţia va avea o valoare medie de peste 4%, iar dobânzile vor creşte, arată Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România.

În luna ianuarie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România a crescut faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte până la valoarea de 63,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 39,9 puncte). Această evoluţie s-a datorat componenţei ale anticipaţii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,3 puncte, până la valoarea de 73,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 33,8 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,9 puncte până la valoarea de 59,0 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 43,0 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8345, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8931. 

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2021/februarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 4,04%.

Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţă 5Y denominate în RON), peste 61% şi respectiv 64% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii.

În ceea ce priveşte preţurile proprietăţilor imobiliare din principalele oraşe, aproape 62% dintre respondenţi le consideră supraevaluate.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite