Producția de energie eoliană a Germaniei a crescut semnificativ în 2023

0
Publicat:

Numărul turbinelor eoliene noi din Germania a crescut semnificativ în 2023, înregistrând un avans de aproape 50% faţă de 2022, transmite DPA.

foto turbină eoliană
Producția de energie eoliană a Germaniei a crescut semnificativ în 2023

În 2023 au devenit operaţionale 745 turbine eoliene noi, cu o producţie totală de aproximativ 3,57 gigawaţi de electricitate, au anunţat marţi Asociaţia germană pentru energia eoliană şi Asociaţia de sisteme de producere a electricităţii VDMA. Acestea se aşteaptă ca în acest an în Germania producţia de energia eoliană să crească la peste patru gigawaţi (GW) şi au cerut autorităţilor accelerarea extinderii energiei eoliene, prin aprobarea rapidă a noilor proiecte eoliene şi înlăturarea obstacolelor care îngreunează finalizarea proiectelor.

În urma renunţării la unele turbine mai vechi, creşterea netă a producţiei de energia eoliană a fost de aproximativ trei gigawaţi (GW) în 2023.

În total, existau la finalul anului trecut 28.677 turbine eoliene, cu o capacitate totală de aproximativ 61 gigawaţi. Acestea joacă un rol cheie în strategia Guvernului de a-şi îndeplini obiectivele climatice trecând la surse de energie regenerabilă.

Obiectivul Germaniei este ca producţia de energie din surse regenerabile să ajungă la 80% din totalul producţiei de electricitate până în 2030. 

În plus, țările membre ale Uniunii Europene au construit în 2023 noi parcuri eoliene cu capacităţi record de 17 Gigawaţi, mai mult decât în orice an de până acum, dar chiar şi aşa sunt abia la jumătate din necesarul prin care să-şi atingă obiectivul în domeniul energiei regenerabile, arată datele publicate vineri de asociaţia WindEurope.

Blocul comunitar a construit şi conectat la reţea în 2023 parcuri eoliene onshore cu o capacitate de 14 Gigawaţi şi 3 Gigawaţi de capacităţi eoliene offshore, în creştere cu 7% comparativ cu anul 2022, susţine WindEurope. Cu toate acestea, potrivit propriilor estimări ale Bruxelles-ului, noi parcuri eoliene cu o capacitate de cel puţin 37 de Gigawaţi ar trebui construite în fiecare an pentru ca UE să îşi atingă ţinta din domeniul energiilor regenerabile fixată pentru 2030, transmite Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite