Producătorul de scaune pentru automobile Adient face restructurări în Europa pentru a reduce costurile

0
Publicat:

Producătorul de scaune pentru automobile Adient plc., companie prezentă şi pe piaţa din România, a anunţat luni că îşi va restructura operaţiunile din Europa, prin eliminarea de posturi şi transferul unor activităţi în ţările unde chletuielile cu mâna de lucru sunt mai mici, pentru a-şi reduce costurile, transmite Reuters.

foto fabrică de scaune pentru automobile
Foto: Shutterstock

Compania nu a dezvăluit cât de mulţi angajaţi vor fi afectaţi de disponiblizări şi nici care sunt ţările unde vor fi transferate activităţile. În luna septembrie 2023, Adient avea peste 70.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care aproximativ 72% lucrau în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).

Constructorii europeni de automobile se confruntă cu o triplă provocare: încetinirea cererii din cauza majorării costurilor cu împrumuturile, care descurajează achiziţiile de automobile, concurenţa acerbă din partea rivalilor chinezi şi majorarea costurilor cu imputurile care le afectează marjele de profit.

Adient furnizează scaune auto pentru unii dintre cei mai mari constructori europeni de automobile, inclusiv Stellantis, Renault, BMW, Mercedes Benz şi Volkswagen, precum şi pentru giganţii americani Ford şi General Motors. Vânzările companiei au avut de suferit în trimestrul care s-a încheiat la 31 decembrie 2023, în condiţiile în care greva demarată de sindicatul UAW a afectat producţia de automobile în SUA.

Noua rundă de disponibilizări de la Adient, precum şi restul măsurilor de restructurare, vor avea drept rezultat un cost de 125 de milioane de dolari, care va fi inclus în rezultatele fiscale pentru trimestrul al doilea. Planul ar urma să se finalizeze până în anul fiscal 2027, rezultatul estimat fiind reducerea costurilor operaţionale cu aproximativ 60 de milioane de dolari pe an.

În România, Adient are cinci fabrici şi peste 5.800 de angajaţi care au produs cinci milioane de colecţii de scaune. 

În anul 2020, compania Adient Ploiești a scos la concurs circa 200 de posturi de angajare în România. „Adient Trim Ploieşti, companie specializată în fabricarea de tapiţerii auto, îşi consolidează capacitatea de producţie şi angajează 200 de persoane pentru funcţia de operator maşină de cusut. Oferta include salarii atractive şi beneficii peste media pieţei, dar şi siguranţa unui loc de muncă stabil şi oportunităţi profesionale pe termen lung”, transmitea compania într-un comunicat remis la acel moment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite