Problemele din Cipru continuă să preseze leul. Cursul de schimb a urcat astăzi la 4,4179 lei/euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4,45 lei FOTO Adevărul
Euro se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4,45 lei FOTO Adevărul

Tensiunile din Cipru, generate de problemele financiare şi de respingerea de către Parlamentul cipriot a taxei pe depozitele bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro, continuă să pună presiune pe moneda naţională. După ce leul a recuperat ieri pierderea înregistrată luni, astăzi, leul s-a depreciat, Banca Naţională a României anunţând o referinţă de 4,4179 lei/euro.

Cotaţia anunţată astăzi de BNR este un nou maxim al ultimelor zece săptămâni. Un curs superior celui de miercuri, de 4,4223 lei/euro, a fost anunţat de banca centrală la 7 ianuarie. În sesiunea de marţi, cursul a fost de 4,4078 lei/euro.

Rata de referinţă pentru dolarul american a urcat cu 1,16 bani, la 3,4194 lei/dolar, atingând astfel un nou maxim începând cu 14 decembrie. La data menţionată, rata de schimb a fost de 3,4205 lei/dolar. Totodată, cursul pentru francul elveţian a urcat la 3,6166 lei/franc, reprezentând cel mai înalt nivel din 10 ianuarie, când rata a fost de 3,6191 lei/franc.

Deprecierea leului a fost determinată de pesimismul investitorilor cauzat de problemele financiare din Cipru. Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozite bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro, relatează AFP. Principalul partid de guvernământ, Mişcarea Democrată, anunţase că se va abţine de la vot. Mişcarea Democrată controlează 20 din cele 56 de locuri din Parlament şi guvernează împreună cu Partidul Democrat, care are 8 locuri. Celelalte partide mari, Partidul Comunist şi Partidul Verde, se opun opun taxei.

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat, marţi, unui post de televiziune că există un plan de rezervă pentru situaţia respingerii taxei. "Avem un plan B", a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite