Primăria din Alexandria vrea să implementeze transport în comun exclusiv cu autobuze electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria din Alexandra vrea să fie primul oraş din ţară al cărui transport în comun să fie format exclusiv din din autobuze electrice, urmând să cumpere 10 vehicule de acest tip, totul cu fonduri europene, spune viceprimarul oraşului. Alexandria ar fi astfel al doilea oraş din România după Cluj-Napoca care va pune la punct un sistem de transport în comun cu autobuze electrice.

„În cadrul proiectului sunt prevăzute pe lângă achiziţia autobuzelor electrice şi amenajarea infrastructurii de transport – staţii de călători, autobază, depou aferent, staţii de încărcare şi parcare de tip park&ride, piste de biciclete, staţii de bike sharing şi reabilitarea traseelor pietonale. Sunt prevăzute a fi achiziţionate 10 autobuze electrice care vor intra în dotarea operatorului de transport local. În prezent în Alexandria operatorul de transport local face parte din ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) de transport local care operează inclusiv pe teritoriul comunelor limitrofe. În perspectiva accesării fondurilor nerambursabile în vederea realizării investiţiilor privind transportul local de călători, acesta se va desfăşura doar pe traseele aferente municipiului Alexandria”, a spus Augustin Ioan, viceprimarul municipiului Alexandria, potrivit Ziarul Financiar.

Demararea procedurilor de achiziţie publică a mijloacelor de transport şi de amenajare a infrastructurii serviciului de transport local se va face după semnarea contractelor de finanţare. În acest moment primăria colectează sugestiile cetăţenilor cu domiciliul în Alexandria şi este în faza de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice şi studii de fezabilitate.

Valoarea totală a investiţiilor, ce vor fi realizate din fonduri europene, se va ridica la peste 17 milioane de euro. „Valoarea prealocărilor pentru Alexandria, în vederea realizării investiţiilor privind transportul local de călători, transportul nemotorizat şi infrastructura aferentă - piste de biciclete – reabilitarea şi modernizarea zonelor pietonale, se ridică la 17,07 mil. euro – conform acordului de negociere privind alocările financiare pentru Axa Prioritară 4 a POR 2014-2020, ceea ce reprezintă fonduri europene nerambursabile şi reprezintă maxim 98% din valoarea eligibilă a proiectului la care se vor adăuga 2% cofinanţarea solicitandului cât şi valoarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectului”, a spus viceprimarul municipiului Alexandria, potrivit sursei citate.

În prezent, transportul public de călători din municipiul Alexandria este prestat de un operator care are un număr de 16 mijloace de transport, din care 11 autobuze şi 5 microbuze, transportul realizându-se pe 3 rute:

- IAIA – HAN 4,5 km, 9 staţii, cu o medie de 500 m între staţii;

- IAIA – IRA 6 km, 10 staţii, cu o medie de 600 m între staţii;

- Calea Bucureşti – IRA 4,6 km, 7 staţii, cu o medie de 657 m între staţii.

Staţiile de călători sunt prevăzute cu alveole fără însă a fi amenajate cu copertine.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite