Previziuni economice pentru 2021. Circa 76% dintre directorii generali estimează o îmbunătăţire a evoluţiei PIB-ului global

0
0
FOTO: PwC România
FOTO: PwC România

Aproximativ 76% dintre directorii generali estimează o îmbunătăţire a evoluţiei Produsului Intern Brut (PIB) global în 2021, la un an de la declanşarea pandemiei COVID-19, arată datele celei de-a 24-a ediţii a raportului PwC CEO Survey.

Potrivit sursei citate, în 2020, doar 22% estimau perspective pozitive pentru economie, iar în 2019, 42% aveau astfel de aşteptări, transmite Agerpres

Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România, a declarat: ”Există şi o serie de îngrijorări, iar cea pe care am remarcat-o se referă la volatilitatea politicilor fiscale care, influenţate de viteza de acumulare a datoriilor publice pe fondul pandemiei, ar putea duce la o majorare a taxelor pe termen scurt".

Totodată, directorii generali sunt mai optimişti şi în ceea ce priveşte perspectivele afacerilor lor. Aproximativ 36% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt "foarte încrezători" în perspectivele organizaţiei lor de creştere a veniturilor în următoarele 12 luni, faţă de 27% în 2020.

Conform PwC, digitalizarea creşte şi ea riscurile generate de ameninţările cibernetice. Acest lucru, coroborat cu creşterea semnificativă a incidentelor de securitate cibernetică din 2020, inclusiv atacuri de tip "ransomware", a propulsat ameninţările cibernetice pe locul doi în topul preocupărilor, fiind menţionate de 47% dintre directorii executivi, comparativ cu 33% în 2020. 

Întrebaţi despre cheltuielile lor pentru transformarea digitală, aproape jumătate dintre directorii executivi (49%) spun că acestea vor creşte cu 10% sau mai mult.

O altă preocupare este răspândirea dezinformării (28%, în creştere faţă de 16% în 2020), care a avut un impact asupra alegerilor, reputaţiei şi sănătăţii publice - contribuind la scăderea încrederii în întreaga societate.

Dacă în 2020, incertitudinea politicii fiscale s-a clasat în afara primelor zece preocupări ale directorilor executivi, în 2021 importanţa sa a crescut rapid, ajungând până pe locul şapte (31%), având în vedere îngrijorarea privind acumularea datoriilor guvernamentale care ar putea conduce la majorarea taxelor.

Sursa citată menţionează că schimbările climatice se situează încă pe locul nouă printre ameninţările la adresa creşterii, fiind menţionate de aproape o treime dintre respondenţi (faţă de 24 în 2020).

Rezultatele sondajului arată că 35% dintre directorii generali doresc să crească afacerile companiei pe piaţa din SUA în următoarele 12 luni, în timp ce China este vizată de 28% dintre aceştia. În 2020, SUA erau doar cu un punct procentual înaintea Chinei. Noile evoluţii politice şi tensiunile existente au avut un impact asupra percepţiei directorilor americani care mizează mai puţin pe China ca motor de creştere şi devin mai atenţi la Canada şi Mexic. Directorii executivi din China arată un interes tot mai mare pentru economiile mari, precum SUA, Germania şi Japonia, ca destinaţii principale pentru exporturi.

După SUA şi China, Germania se menţine pe locul trei pe lista destinaţiilor privind creşterea afacerilor, în timp ce Marea Britanie, după Brexit, se află pe patru (11%), depăşind India (8%). Japonia, de asemenea, creşte în clasament şi devine a şasea cea mai atractivă ţară, depăşind Australia, care a deţinut această poziţie anul trecut.

Desfăşurat în ianuarie şi februarie 2021, CEO Survey explorează opiniile a 5.050 de directori din întreaga lume, inclusiv din România. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite