Prețurile de referință pentru gazele naturale au scăzut cu 6,5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Europa, prețurile de referință pentru gazele naturale au scăzut la începutul acestei săptămâni cu până la 6,5%, după ce săptămâna trecută acestea au înregistrat un avans care măsura peste 40%.

țeavă de gaze
Prețurile de referință pentru gazele naturale au scazut luni cu 6,5% Foto: Shutterstock

În toată această perioadă, traderii care activează în domeniul energiei și al gazelor au urmărit atent prognozele meteo, favorabile pentru această perioadă, și eforturile internaționale realizate pentru a ține sub control conflictul armat din Orientul Mijlociu, care a provocat îngrijorări la nivel global, mai ales când vine vorba despre piața economică mondială și prețul gazelor.

În dimineața de luni, în jurul orei 8.34, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, cotațiile futures la gazele naturale cu livrare în luna noiembrie erau în scădere, cu aproximativ 5%, ajungând la prețul de 51,33 euro pentru un Megawatt-oră. La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam se stabilesc prețurile de referință pentru Europa.

Maxar Technologies, o companie de prognoză, anticipează că după actualul val de frig, temperaturile din Franța, Germania și unele zone din Europa vor reveni la normal și chiar vor depăși media normală în următoarele zile, ceea ce conferă o estimare favorabilă pentru prețurile la gaz la nivel continental.

Reducerea amenințărilor la adresa aprovizionării care au afectat recent piața gazelor a fost ajutată de prognozele meteorologice favorabile și revenirea livrărilor de gaze din Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa. În plus, temerile cu privire la efectele conflictului asupra livrărilor de gaze au fost reduse datorită eforturilor SUA și aliaților de a împiedica conflictul dintre Israel și Hamas să se extindă la nivel regional.

Cu toate acestea, comercianții monitorizează îndeaproape situația aprovizionării în întreaga lume, deoarece piața rămâne fragilă și extrem de sensibilă la orice schimbare în ceea ce privește disponibilitatea combustibilului, care poate fi cauza unei schimbări drastice pentru prețurile de referință din întreaga lume.

Muncitorii din domeniul gazelor naturale lichefiate din Australia au reînnoit joi apelul de a începe grevele la instalațiile Chevron Corp. și au amenințat cu întreruperea livrărilor în timp ce negocierile dintre cele două părți continuă.

Gazele olandeze pe luna întâi, care stabilesc prețurile de referință în Europa, se tranzacționau cu 4,9% mai puțin, la 51,33 euro pe megawatt-oră. Contractul echivalent din Marea Britanie a scăzut cu 4,8%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite