Prețurile alimentelor au crescut în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, pe plan modial. Cifrele date de experții FAO

0
Publicat:

Referința pentru prețurile mondiale la produsele alimentare a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni în octombrie, datorită unei creșteri bruște a cotațiilor uleiurilor vegetale, a transmis, vineri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Prețul uleiurilor produse din floarea soarelui a crescut la nivel mondial. Sursa: FAO.org
Prețul uleiurilor produse din floarea soarelui a crescut la nivel mondial. Sursa: FAO.org

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui set de mărfuri alimentare comercializate la nivel mondial, a înregistrat o medie de 127,4 puncte în octombrie, în creștere cu 2,0% față de septembrie și cu 5,5% față de valoarea sa de acum un an. Cu toate acestea, indicele a rămas cu 20,5% sub vârful din martie 2022, a transmis FAO.

„Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 7,3 % în octombrie, atingând un maxim din ultimii doi ani, ca urmare a cotațiilor în creștere pentru uleiul de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță, determinate în principal de preocupările legate de producție”, informează fao.org.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, informează Agerpres.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 0,9 % în octombrie, datorită creșterii prețurilor de export la grâu și porumb.

„Prețurile globale ale grâului au fost afectate de condițiile meteorologice nefavorabile din marii exportatori din emisfera nordică, precum și de reintroducerea unui nivel neoficial de preț în Federația Rusă și de tensiunile în creștere în regiunea Mării Negre. Prețurile mondiale ale porumbului au crescut și ele, cauzate parțial de cererea internă puternică și de provocările de transport din Brazilia, din cauza nivelului scăzut al râurilor”, arată raportul FAO.

În schimb, indicele FAO al prețurilor întregului orez a scăzut cu 5,6 la sută în octombrie.

Prețurile mondiale ale cărnii, în scădere

Indicele FAO al prețurilor zahărului a crescut cu 2,6%, pe fondul îngrijorărilor persistente cu privire la perspectivele de producție pentru 2024/25 din Brazilia, ca urmare a condițiilor meteorologice uscate prelungite.

„Creșterea prețurilor internaționale la țiței a contribuit, de asemenea, la creșterea cotațiilor zahărului”, a transmis Organizația

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a crescut cu 1,9 % în octombrie, în medie cu 21,4% peste nivelul său în aceeași perioadă a anului 2023.

„Creșterea a fost determinată în primul rând de creșterea prețurilor internaționale la brânzeturi și unt, în timp ce cotațiile pentru lapte praf au scăzut”, a informat FAO.

Contrar tendinței generală ascendentă, indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 0,3 % față de septembrie, în principal din cauza prețurilor mai scăzute la carnea de porc, ca urmare a ratelor crescute de sacrificare în Europa de Vest, pe fondul cererii interne și internaționale slabe.

Prețurile mondiale la păsări au scăzut ușor în octombrie, în timp ce cele ale cărnii de oaie au rămas stabile. În schimb, prețurile cărnii de bovine au crescut moderat, susținute de achiziții internaționale mai puternice, arată raportul FAO, publicat vineri.

Același raport arată că producția mondială de cereale în 2024 va scădea cu aproximativ 0,4% față de anul precedent, până la 2.848 milioane de tone, a doua cea mai mare producție înregistrată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite