Prețul pentru cacao a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 44 de ani
0Prețul pentru cacao a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 44 de ani, în condițiile în care penuria mondială crește costurile pentru producătorii de ciocolată.
Contractele futures tranzacționate la New York au urcat cu până la 2,5%, atingând cel mai ridicat nivel pentru un contract activ din 1979. În spatele acestor creșteri se află previziunile privind recoltele slabe în Coasta de Fildeș și Ghana, principalele țări producătoare, chiar în momentul în care cererea semnalează o îmbunătățire, potrivit datelor publicate de Bloomberg.
Începând cu 1 octombrie 2023, prețul pentru boabele de cacao a crescut de la 1.225 de dolari la 1.804 dolari pe tonă metrică în Ghana și de la 1.344 de dolari la 1.612 dolari pe tonă metrică în Côte d'Ivoire. Aceste cifre reprezintă o creștere de 47% și, respectiv, 20%. Majorarea prețurilor pentru sezonul principal de recoltă 2023/2024 este determinată de producția actuală de cacao și de dinamica pieței.
„Situația cererii și a ofertei rămâne optimistă”, a declarat Jack Scoville, un vicepreședinte al Price Futures Group din Chicago, într-un raport.
Cacao pentru livrare în decembrie a urcat la 3.786 de dolari pe tonă la New York, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1979. Prețul a depășit un vârf anterior atins în martie 2011, când războiul civil din Coasta de Fildeș a dus la interzicerea exporturilor de cacao.
Livrările de boabe de cacao către porturile din Coasta de Fildeș sunt în urmă cu aproximativ 16% în acest sezon, potrivit unei persoane familiare cu datele guvernamentale. Analiștii se așteaptă la un al treilea deficit consecutiv pentru ingredientul cheie al ciocolatei.
Toate acestea se întâmplă în condițiile în care un puternic El Niño amenință să aducă secetă în Africa de Vest, afectând și mai mult culturile. De asemenea, cererea se îmbunătățește, procesarea boabelor de cacao în Europa ieșind mai bine decât se aștepta. Coasta de Fildeș și Brazilia stimulează, de asemenea, măcinarea.
Anterior, deficitul de aprovizionare a dus la creșterea prețurilor la cacao în anii 1970, marfa atingând un vârf de 5.379 de dolari pe tonă în iulie 1977, potrivit datelor compilate de Bloomberg.