Producătorii de cafea și cacao trebuie să demonstreze că nu afectează pădurile
0Producătorii de ciocolată și cafea, inclusiv producătorul italian Lavazza și Cadbury Mondelez, sunt îngrijorați de „practicile” unei noi legi a Uniunii Europene care vizează stoparea defrișărilor.
Aceste reacţii vin în pofida angajamentelor voluntare pe care şi le-au asumat aceleaşi companii, şi la nivel mai general întreaga industrie de cacao şi cafea, de a-şi îmbunătăţi lanţurile de aprovizionare prin intermediul unor proceduri de audit derulate de terţe părţi precum Fairtrade, scrie Reuters.
Aprobată în decembrie, legea este de așteptat să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024.
Importatorii de cafea, cacao, carne de vită, soia, cauciuc și ulei de palmier trebuie să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor, o cauză a schimbărilor climatice.
Legea cere companiilor să prezinte o declarație de due diligence care să arate că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor înainte de a vinde mărfuri în UE. În caz contrar, acestea riscă să fie amendate cu până la 4% din cifra de afaceri.
Mai mulți investitori importanți au declarat luna trecută pentru Reuters că îngrijorările legate de expunerea lor la această problemă i-ar putea determina să renunțe la producătorii de bunuri de larg consum cu lanțuri de aprovizionare „riscante”.
„Va fi foarte dificil să implementăm această lege în termeni practici, deoarece lanțul de aprovizionare cu cafea este foarte complex și trasabilitatea este foarte dificilă”, a declarat pentru Reuters președintele Grupului Lavazza, Giuseppe Lavazza. „Discutăm cu autoritățile europene prin intermediul asociației noastre pentru a încerca să găsim o cale”.
Regulile UE vor fi greu de implementat fără mai multe îndrumări, a spus Lavazza, subliniind numărul mare de intermediari implicați în cafea.
„Aceste caracteristici inerente ale lanțului de aprovizionare cu cafea fac ca trasabilitatea la nivelul coletelor să fie o provocare uriașă pentru sector, deoarece informațiile despre geolocalizare și contacte ar putea să nu fie disponibile pentru plantațiile mici”, a adăugat el.
Christophe Hansen, care a condus negocierile privind legea pentru Parlamentul European, a declarat: "Nu cred că este imposibil. Va fi o provocare pentru ei cu siguranță, deoarece producătorii din sectorul cafelei sunt adesea destul de mici.
„Dar noi am integrat în textul (de lege) obligația Comisiei Europene de a ajuta în special micii fermieri să poată respecta cerințele”.
Producătorul de oreo Mondelez a declarat pentru Reuters că „nu este clar cum vor (autoritățile UE) controlul sau implementarea acestei legi”.
„Ar trebui să existe mai mult dialog despre modul în care practic facem ca ceva să se întâmple pe teren”, a declarat directorul executiv Dirk Van de Put într-un interviu pentru Reuters luna trecută.
UE spune că a introdus legea sa de referință privind defrișarea, deoarece ani de angajamente voluntare ale companiilor de a elimina daunele aduse mediului din lanțurile de aprovizionare nu au avut impact pe teren.
Organizațiile non-profit, inclusiv Earthsight, Fern și Solidaridad, au spus că legea cere în principal companiilor să își pună în aplicare angajamentele voluntare de a opri aprovizionarea din zonele defrișate.
"Este pe deplin posibil să urmărim lanțurile de aprovizionare cu cafea, în ciuda complexității lor. Alte sectoare, cum ar fi cacao, sunt pe cale de a face acest lucru", a spus Julia Christian, un avocat care lucrează la campanii forestiere pentru Fern.
Un mare semn de întrebare
Lavazza și Mondelez nu au comentat soluții specifice la preocupările lor.
Unele companii spun că legea în forma sa actuală ar putea împiedica aprovizionarea cu alimente a Europei. „Nu cred că asta caută”, a spus Van de Put.
El a sugerat o mai bună pregătire a fermierilor pentru a-i ajuta să îmbunătățească randamentul culturilor și să evite tăierea pădurilor pentru a planta mai mulți arbori de cacao.
Mondelez și membrii unui grup comercial care lucrează la impactul forestier al industriei de cacao s-au întâlnit cu Comisia UE cu privire la această lege în această primăvară, a spus un executiv.
Până în 2025, Mondelez își propune să-și aprovizioneze întreaga cacao din ferme într-un program care va avea puțin sau deloc defrișări.
Grupul italian de produse de cofetărie Ferrero dorește ca UE să ofere îndrumări specifice privind conformitatea pentru fiecare produs de bază, deoarece lanțurile de aprovizionare variază foarte mult între ele.
Deși acest ghid este încă în curs de elaborare, producătorul de ciocolate Nutella și Ferrero Rocher a spus că este bine poziționat în general pentru a respecta legea.
"Să inventezi un sistem de trasabilitate în 1-1/2 an este foarte dificil. Din fericire, avem acele fundații la Ferrero", a declarat Francesco Tramontin, vicepreședintele Ferrero pentru politici publice și afaceri instituționale ale UE.
Compania deținută de familie a spus că toate uleiurile de cacao și de palmier pe care le surse pot fi urmărite până la nivelul fermei individuale sau al plantației și separate de materiile prime care nu sunt urmăribile.
Defrișarea este a doua cauză principală a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili.
Mai mulți investitori de top rămân neclintiți în susținerea regulamentului.
„Această legislație este un exemplu de ceva care poate afecta într-adevăr companiile care nu s-au pregătit în mod adecvat și pot avea consecințe financiare”, a declarat Snorre Gjerde, manager de administrare a investițiilor la fondul suveran al Norvegiei, NBIM.