Preţul gazului în Europa a crescut la peste 2.400 de dolari la 1.000 de metri cubi pentru prima dată de la începutul lunii martie

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preţul gazului în Europa la încheierea tranzacţionării luni a depăşit 2.400 de dolari la 1.000 de metri cubi pentru prima dată din 8 martie, conform bursei de mărfuri ICE din Londra. Creşterea totală a costului gazului pe parcursul zilei a fost de 11,5%.

Costul futures din septembrie la hub-ul TTF din Olanda a crescut la 2.412 USD per 1.000 de metri cubi, sau 228,895 € per MWh (pe baza cursului de schimb euro/dolar actual, preţurile ICE sunt în euro pe MWh).

Anterior, preţul gazului în Europa în cursul tranzacţionării seara a crescut brusc la aproape 2.350 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Gazprom a raportat că în ianuarie-iulie 2022 a redus exporturile de gaze către ţările din afara CSI cu 34,7%, la 75,3 miliarde de metri cubi. m.

Din 27 iulie, gazoductul Nord Stream a fost utilizat la 20% din capacitatea sa maximă din cauza opririi mai multor turbine cu gaz. Una dintre ele - fabricată în Canada de Siemens Energy - a fost trimisă la Montreal pentru reparaţii. Din cauza sancţiunilor impuse de Ottawa împotriva Moscovei, producătorul a refuzat iniţial să returneze echipamentul reparat în Germania, dar după numeroase solicitări din partea RFG, a decis totuşi să-l returneze. Pe 25 iulie, Gazprom a anunţat oprirea forţată a unui alt motor cu turbină cu gaz la staţia de compresoare Portovaya din cauza sfârşitului intervalului dintre revizii înainte de revizie.

Astfel, o singură turbină rămâne în stare de funcţionare.

De asemenea, din 11 mai, OGTSU a oprit tranzitul gazelor către Europa prin staţia Sokhranovka din motive de forţă majoră. Se presupune că firma nu poate exercita controlul asupra staţiei de compresoare de graniţă Novopskov din regiunea Lugansk. În acest sens, Gazprom furnizează gaz în Europa în tranzit doar prin staţia  Sudzha, iar cererile de pompare prin Sokhranivka sunt respinse de partea ucraineană.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite