Preţul energiei creşte în Europa, în timp ce Rusia livrează tot mai puţine gaze „pe motive tehnice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Preţurile de referinţă la energie în Europa şi-au continuat miercuri tendinţa de creştere, după ce Rusia a redus şi mai mult livrările de gaze spre continent, ceea ce creează un risc pentru economia europeană, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Grupul rus Gazprom a redus miercuri, "din motive tehnice", furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream, până la 20% din capacitate.

În replică, cotaţiile de referinţă la gaze naturale au crescut cu până la 14% şi în prezent sunt de 10 ori peste nivelul obişnuit în această perioadă a anului. Creşterea preţurilor la gaze afectează producţia industrială a Europei, majorează facturile la utilităţi ale gospodăriilor şi duce inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Scumpirea gazelor naturale se reflectă şi pe piaţa de electricitate, unde cotaţiile futures din Germania au atins miercuri un nivel fără precedent.

"Suntem într-o situaţie în care gazul este acum o componentă a politicii externe a Rusiei şi, posibil, o componentă a strategiei sale de război", a declarat miercuri Klaus Mueller, preşedintele Autorităţii germane de reglementare, Bundesnetzagentur.

În jurul orei 9:46 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, cotaţiile futures cu livrare în luna următoare, un indicator de referinţă pentru piaţa europeană, erau în creştere cu 11%, până la 222 de euro pentru un Megawatt oră, în condiţiile în care au crescut pentru a şasea zi consecutiv. Cotaţiile futures la energie electrică pe piaţa din Germania au crescut şi ele pentru a cincea zi consecutiv, în cazul contractului cu livrare peste un an fiind înregistrat un avans de 2,8%, până la 385 euro pentru un Megawatt oră.

"Pieţele futures rămân foarte volatile. Incertitudinile de pe piaţa de gaze continuă să fie un factor care influenţează preţurile pe piaţa de energie electrică", spune Fabian Roenningen, analist la Rystad Energy.

Europa se pregăteşte pentru o perioadă şi mai dificilă în viitor, în condiţiile în care continentul este încă puternic dependent de gazele ruseşti. Obiectivul UE de a umple depozitele de gaze până la 85% înainte de venirea iernii depinde de reducerea consumului cu 15%, conform unui plan aprobat marţi de miniştrii europeni ai Energiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite