Președinta Băncii Centrale Europene anticipează o scădere a locurilor de muncă până la finele anului

0
Publicat:

Există dovezi ale dificultăţilor pe piaţa locurilor de muncă în zona euro potrivit unui indicator analizat de oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) care evaluează impactul înăspririi politicii monetare, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde.

foto Christine Lagarde
Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene

În pofida încetinirii activităţii economice, per ansamblu, piaţa forţei de muncă rămâne rezilientă, deşi se observă semne ale încetinirii creşterii numărului locurilor de muncă spre finalul anului”, a declarat şeful BCE în Parlamentul European, transmite Reuters și Bloomberg.

La ultima şedinţă de politică monetară, care a avut loc luna trecută, gardienii euro au lăsat nemodificată dobânda de referinţă, la nivelul istoric de 4%. Investitorii se aşteaptă ca BCE să înceapă să reducă dobânzile în primăvara lui 2024 pe măsură ce inflaţia scade, iar economia stagnează sau chiar ar putea să se contracte.

Noile date publicate recent arată că rata şomajului s-a menţinut la 6,5%, ceea ce indică rezilienţa pieţei forţei de muncă din zona euro.

Vorbind despre perspectivele economice, Lagarde a atras atenţia asupra reducerii locurilor de muncă, un factor cheie luat în considerare pentru determinarea impactului înăspririi politicii monetare.

Presiunile inflaţioniste în zona euro ar urma să se atenueze, dar creşterea salariilor încă este la un nivel solid, iar perspectivele sunt nesigure, astfel încât eforturile Băncii Centrale Europene de a contracara inflaţia nu s-au încheiat încă, a afirmat Lagarde.

Oficialul a adăugat: „Nu este momentul să declarăm victoria. Trebuie să rămânem vigilenţi la diferitele forţe care afectează inflaţia şi să ne concentrăm pe stabilitatea preţurilor”.

Dobânzile ridicate, creşterea redusă şi problemele de pe piaţa muncii vor ajuta ca inflaţia să revină la ţinta BCE de 2%, susţine Lagarde.

Oficialii Băncii Centrale Europene ar putea în curând revizui bondurile achiziţionate în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) şi ar putea reconsidera înlocuirea titlurilor de valoare ajunse la scadenţă, a afirmat Lagarde.

Am indicat că vom continua să reinvestim cel puţin până în 2024. Această problemă urmează să fie discutată curând şi luată în discuţie la reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE”, a explicat şeful BCE.

Deşi unii oficiali spun că sunt în favoarea începerii discuţiilor privind derularea programului PEPP, Lagarde este mult mai prudentă. La precedenta reuniune de politică monetară din octombrie, şeful BCE a spus doar că problema nu a fost discutată, fără a da amănunte.

Conform actualelor îndrumări, reinvestirea va continua până la finalul lui 2024.

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Centrale a Austriei, Robert Holzmann, s-a declarat în favoarea unei discuţii pe acest subiect la reuniune de politică monetară din decembrie, şi o reinvestire graduală din martie 2024.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite