Presa franceză: Liviu Dragnea încearcă să acorde contractul corvetelor militare către Damen, în defavoarea Naval Group

0
0
corvete

Din motive obscure, România, prin PSD şi Liviu Dragnea, încearcă în mod disperat să îi facă pe olandezii de la Damen câştigătorii contractului pentru livrarea a patru corvete militare, în ciuda faptului că firma franceză Naval Group a prezentat o ofertă mai bună, acuză publicaţia franceză La Tribune.

Ziarul francez acuză că, deşi Naval Group a câştigat licitaţia pentru livrarea de corvete, prezentând o ofertă financiară mai bună, guvernul român şi Liviu Dragnea „sunt de multă vreme pentru Damen”. „Parisul este gata să lupte pentru a apăra oferta grupului naval”, scrie publicaţia.

Guvernul român trebuie să anunţe selecţia unui furnizor pentru corvetele militare în data de 12 ianuarie. Publicaţia arată însă că Guvernul favorizează Damen, care deţine 49% din şantierul naval Galaţi, unde statul este acţionar majoritar cu 51%. Francezii mai notează că este în special cazul social-democratului Liviu Dragnea, cel care „face şi desface” guvernele.

Francezii arată că firma Naval Group a prezentat autorităţilor române, la începutul lunii decembrie, oferta cel mai performantă din punct de vedere al preţului, pentru cele patru corvete Gowind fabricate în România: 1,2 miliarde de euro, faţă de oferta de 1,25 miliarde de euro a Damen sau cea de 1,34 miliarde de euro a Fincantieri.

„Un adevărat duş rece pentru Bucureşti, care deja a anulat în 2016 un proces de achiziţie a patru corvete, din cauza neregulilor de procedură comise în favoarea Damen”, notează publicaţia.

La Tribune mai scrie că, pentru România, rezultatul deschiderii plicurilor care conţineau ofertele financiare, la începutul lui decembrie, a cauzat dezordine. La fel au făcut şi numeroasele descoperiri din presa română privind presupusa corupţie a Damen, care au înflorit în multe articole în ultimele săptămâni.

„Pentru guvern, problema este să găsească o modalitate de a atribui în mod legal contractul către Damen şi să îmbrace această decizie prin artificii. De aici vin anumite manevre (audit, examinare prelungită a dosarului) pentru a face să pice oferta Naval Group sau, cel puţin, pentru a tărăgăna dosarul şi, astfel, a evita o victorie a grupului francez”, arată publicaţia.

Jurnaliştii francezi mai scriu că, la Paris, această situaţie şi comportamentele care „au depăşit linia albă” au exasperat „la cel mai înalt nivel”. Este de aşteptat, aşadar, potrivit surselor jurnaliştilor, care ministrul francez al Apărării, Florence Parly, să îi telefoneze omologului român Gabriel Leş, numit recent în locul lui Mihai Fifor, un opozant al lui Liviu Dragnea.

Guvernul României a demarat un program prin care să achiziţioneze cu 1,6 miliarde de euro patru corvete militare, Executivul lansând o licitaţie în acest sens. Una din condiţiile de bază a fost ca firma câştigătoare să le construiască la un şantier din România. În cursă s-au înscris trei competitori: Damen din Olanda (deţinătoare în România a şantierelor navale de la Galaţi şi Mangalia), Fincantieri din Italia (care controlează şantierele navale de la Brăila şi Tulcea) şi Naval Grup din Franţa (care are un parteneriat cu şantierul naval Constanţa).

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite