Premiul Nobel pentru economie, atribuit pentru noi idei despre piaţa muncii şi înţelegerea relaţiilor de cauzalitate. Cine sunt cei trei câştigătiori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
premiu nobel ap

Premiul ”Nobel” pentru Economie a fost atribuit unui trio de specialişti în economie experimentală, care au prezentat lucrări despre noi idei legate de piaţa muncii şi înţelegerea relaţiilor de cauzalitate.

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat în 2021 lui David Card, Joshua Angrist şi Guido Imbens pentru „contribuţiile empirice la economia muncii” şi „contribuţiile metodologice la analiza relaţiilor de cauzalitate”.

O jumătate a premiului a fost acordată lui Card pentru lucrările sale din domeniul economiei muncii în timp ce Angrist şi Imbens vor împărţi cealaltă jumătate a premiului pentru rolul lor în înţelegerea relaţiilor de cauzalitate, scrie Hotnews.

Premiul Nobel pentru Economie este al şaselea şi ultimul Nobel decernat în 2021.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat lunea trecută oamenilor de ştiinţă americani David Julius şi Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură şi atingere.

Marţi au fost anunţaţi câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) şi Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuţiile lor revoluţionare la înţelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Joi, scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

Vineri a fost anunţat că jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertăţii de exprimare în Filipine şi Rusia”.

În 2020 Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat lui Paul Milgrom şi Robert Wilson pentru inventarea de noi formate de licitaţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite