Poştaşii au intrat în grevă de avertisment. Poşta Română: Activitatea nu este perturbată
0Membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au întrerupt lucrul, miercuri dimineaţa, în aproape toate oficiile poştale din ţară, ca urmare a grevei de avertisment.
Potrivit organizaţiei sindicale, între orele 8:00 - 10:00, membrii SLPR şi alţi afiliaţi ai Blocului Naţional Sindical (BNS) pichetează sediul central al Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR).
De asemenea, în timpul grevei de avertisment, reprezentanţi ai lucrătorilor poştali vor fi prezenţi în faţa sediilor centrale ale Poştei Române din aproape toate judeţele ţării.
Vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că angajaţii Poştei Române, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia negocierilor pe contractul colectiv de muncă nu se va remedia va fi declanşată greva generală.
"La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%. Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă", a afirmat marţi liderul sindical.
Potrivit acestuia, în cazul în care lucrurile nu vor fi rezolvate, într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile, va fi declanşată greva propriu-zisă care va presupune oprirea lucrului în compania Poşta Română.
Liderul sindical a subliniat că aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit în cazul unei greve generale ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă. "Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră", a mai spus vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.
Poşta Română: Majoritatea covârşitoare a angajaţilor nu a participat la protest
Majoritatea covârșitoare a salariaților Companiei Naționale „Poșta Română” nu a intrat în grevă de avertisment. Compania Națională „Poșta Română” le mulțumește acestora. Suntem convinși că reformele profunde desfășurate în ultimii ani au avut rezultate vizibile și concrete, majoritatea covârșitoare a salariaților susținând drumul vizibil ascendent al Poștei Române.
Asigurăm toți partenerii și toți clienții noștri de faptul că toate obligațiile contractuale ale Poștei Române vor fi îndeplinite întocmai.
Asigurăm pe toți beneficiarii de servicii poștale, inclusiv pensionarii și beneficiarii serviciilor de justiție din România că activitatea NU VA FI PERTURBATĂ!
Față de greva de avertisment anunțată pentru azi, 20.03.2024 facem următoarele precizări:
• Cifrele vehiculate în presă privind numărul de salariați aflați în grevă de avertisment sunt departe de adevăr.
• A fost instituită o comisie cu rolul de a realiza situația din fiecare județ privind participarea la grevă.
• Vom reveni cu detalii privind prezența la greva de avertisment și vom comunica numărul exact de salariați ce s-au aflat în grevă, după centralizarea tuturor condicilor de prezență.
Referitor la situația Companiei Naționale „Poșta Română”, facem următoarele precizări:
Compania Națională „Poșta Română” este stabilă. Prin procesul amplu de modernizare am reușit împreună:
1. Reorganizarea administrației centrale: numărul salariaților a scăzut de la peste 800 la aproximativ 350;
2. Realizarea de achiziții importante:
◦ Servere, peste 5000 de calculatoare și laptopuri, 1000 de scannere și multe altele;
◦ 250 de autovehicule noi;
◦ 9000 de dispozitive mobile;
◦ mașini de numărat și sortat bani;
◦ echipamente de scanare, împlicuire, arhivare; am recâștigat mulți clienți pierduți în ultimii ani;
◦ 20 de scannere mobile de mare capacitate pentru ușurarea salariaților;
3. Modernizarea a peste 200 de subunități - condiții de lucru mai bune pentru 12.000 de salariați;
4. Prima bandă de sortare modernă din ultimii 30 de ani;
5. Am reconstruit împreună reputația Companiei Naționale Poșta Română: o companie serioasă și care își respectă cu mândrie angajamentele asumate;
6. Au crescut din nou volumele de corespondență ceea ce asigură siguranța locurilor de muncă;
7. Informatizarea a 1600 de subunități poștale;
8. Achiziția unui sistem IT pentru întreaga Companie – în derulare;
9. Benzi de sortare pentru sucursalele Timișoara, Brașov și Iași – în derulare;
10. Echipamente de mare capacitate pentru sortat colete și scrisori pentru sucursala București – în derulare.
Compania a avut o creștere solidă a cifrei de afaceri care s-a regăsit în stabilitatea financiară a Poștei prin plata salariilor la timp. Am asigurat creșteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri și bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creștem veniturile salariaților. În prezent, Poșta funcționează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toți salariații beneficiază de toate drepturile.
Începând cu luna iunie 2024, salariile vor crește în medie cu 250 lei și intenționăm să continuăm procesul acesta de creșteri salariale într-un ritm rapid.