Ponta: Suntem decişi ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit să fie aplicate de la 1 iulie
0Guvernul este hotărât ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit să fie aplicate de la 1 iulie, măsuri ce urmează să fie discutate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat premierul Victor Ponta, în Camera Deputaţilor, la o dezbatere pe teme economice.
„Suntem decişi ca obiectivele din programul de guvernare - reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, de la 1 iulie, să fie aplicate. Se vorbeşte ca aceste măsuri au fost convenite cu partenerii internaţionali. Fiind vorba de scrisoarea de intenţie semnată de Daniel Chiţoiu, nu a fost vorba de acest lucru, ci îşi propune Guvernul să scadă aceste cote“, a spus Victor Ponta.
Premierul a adăugat că reducerea CAS figurează ca o condiţie absolute necesară pentru continuarea dezvoltării economice şi că face apel la Parlament să susţină Guvernul în acest sens.
„Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru semestrul al doilea va avea un impact de 2,6 miliarde de lei. În 2015, înseamnă 5,2 miliarde de lei. Guvernul îşi propune să reducă cheltuielile acolo unde pot fi reduse şi să obţină venituri suplimentare acolo unde este posibil“, a mai spus Ponta.
Pierderea la buget rezultată din scăderea CAS cu 5 puncte din iulie, de 2,6 miliarde lei pe un semestru, nu poate fi acoperită decât prin reduceri de cheltuieli, creşteri de taxe şi majorarea deficitului, a spus premierul Ponta, adăugând însă că deficitul nu poate urca şi nu vrea să taie cheltuieli.
"Nu se poate compensa decât ori dintr-o încasare suplimentară - şi o să vedem rezultatele pe primele cinci luni - sau dintr-o creştere a deficitului, ori o creştere a deficitului ar ridica probleme cu Comisia Europeană, pentru că avem nişte obligaţii asumate prin Tratatul fiscal şi cred că, totuşi, suntem o ţară serioasă, chiar dacă suntem în campanie pentru prezidenţiale (...) Sunt trei posibilităţi teoretice: reduceri de cheltuieli, creşteri de taxe şi creşterea deficitului, nu există a patra cale din punct de vedere fiscal", a spus Ponta.
Întrebat cum va reduce cheltuielile, Ponta a răspuns că nu intenţionează să reducă cheltuieli.
El a adăugat că, deocamdată, vrea să vadă volumul încasărilor pe primele cinci luni, pentru a fi realizată o programare bugetară de acoperire a sumei de 2,6 miliarde lei.
Florin Jianu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, IMM-uri şi Turism, declara recent că actualele condiţii economice vor permite reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi neimpozitarea profitului reinvestit, iar aceste măsuri vor fi implementate curând.
„Reducerea CAS, cerută continuu şi constant de mediul de afaceri, şi măsura de capitalizare a IMM-urilor prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt obiective majore ale Guvernului. Aş vrea să le văd implementate de ieri. Condiţiile economice vor permite acest lucru şi cred că vom vedea în curând aceste lucruri implementate“, a afirmat Jianu.
Mai puteţi citi:
Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: „Acciza se aplică de la 1 aprilie. Reducerea CAS, din 1 iulie, dacă este posibil”. Noul ministru al Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat luni, la postul Antena 3, că în momentul de faţă cetăţenilor le este dificil să îşi plătească taxele din cauza birocraţiei, fiind nevoie de un audit pentru a identifica problemele din perspectiva contribuabilului. De asemenea, Ioana Petrescu şi-a reiterat susţinerea pentru reducerea CAS şi a TVA pentru mai multe produse.
INFOGRAFIE România, în topul european al salariilor cocoşate de taxe. Pentru fiecare euro plătit angajaţilor ca salariu net, angajatorii români plătesc 83 de eurocenţi statului, fapt care ne plasează pe locul 7 în clasamentul costurilor cu forţa de muncă din UE.
Ioana Petrescu, „pariul“ lui Ponta de la Finanţe, va da piept cu birocraţia românească: Topul provocărilor din acest an. Numirea tinerei economiste Ioana Petrescu în funcţia de ministru al Finanţelor în cel de-al treilea Cabinet condus de Victor Ponta a surprins pe multă lume luni. Victor Ponta spune însă că este un "pariu" pe care îl face prin numirea unui tehnocrat aşa de tânăr. Profesoara de politici publice care a studiat la Harvard va trebui însă să dea piept cu birocraţia şi realităţile economiei bazându-se doar pe lecţiile învăţate în cărţile de economie.
Ponta promite că reducerea CAS şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit nu se amână, obiectivele „nu sunt doar ale PNL“. Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit rămân şi pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL". Important este să poată fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar, a afirmat premierul Victor Ponta.
Preşedintele Băsescu ar semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi nu va fi menţionată în document. Liberalii ar dori mai mult reducerea CAS. Preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.