Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: „Acciza se aplică de la 1 aprilie. Reducerea CAS, din 1 iulie, dacă este posibil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat luni, la postul Antena 3, că în momentul de faţă cetăţenilor le este dificil să îşi plătească taxele din cauza birocraţiei, fiind nevoie de un audit pentru a identifica problemele din perspectiva contribuabilului. De asemenea, Ioana Petrescu şi-a reiterat susţinerea pentru reducerea CAS şi a TVA pentru mai multe produse.

Întrebată care ar fi principalele măsuri pe care doreşte să le întreprindă în calitate de ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu a declarat că România are nevoie în prezent de un sistem eficient de colectare, care ar trebui să se bazeze pe două principii: „conformarea voluntara şi plafonarea plăţilor în numerar”.

„Cred că este nevoie de un sistem mult mai eficient de colectare, bazat pe 2 principii. Prima parte este conformarea voluntară.  Aş vrea să fac un fel de audit din punct de vedere al contribuabilului care îşi plăteşte taxele. Ştiu că sunt probleme. Acum îi este greu cetăţeanului să îşi plătească taxele. Vreau să identific problemele şi să le rezolvăm. Apoi avem nevoie de un dialog mai bun cu mediul de afaceri, cu sindicatele. Ar trebui să avem un dialog mai transparent cu toate aceste părţi. Trebuie să fim informaţi şi să luăm măsuri în cunoştinţă de cauză. De asemenea, un alt principiu pentru colectare este plafonarea plăţilor în numerar. Dacă se folosesc mai mult băncile, atunci şi noi vom putea să urmărim mai bine evaziunea”, a declarat noul ministru al Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la Antena 3.

De asemenea, ministrul de Finanţe şi-a arătat susţinerea pentru reducerea CAS-ului şi a TVA-ului pentru mai multe produse.

„Sunt o mare susţinătoare a măsurii de reducere a CAS, am discutat cu specialişti şi încercăm să găsim metode. Sper că anul acesta, eu asta lupt foarte mult, dacă nu - poate la începutul anului viitor, să-l punem direct în Codul Fiscal, să apară de la 1 ianuarie, dar sper că din iulie. Sunt de asemenea şi o susţinătoare a reducerii TVA pentru mai multe alimente. Avem date pe primele trei luni pentru TVA-ul la pâine şi observăm o mai bună colectare, totuşi mai avem nevoie de analize în acest sens. Cred că trebuie să ne gândim serios la reducerea TVA şi pentru alte alimente”, a mai spus ministrul Finanţelor.

„Sunt pentru acciză. Aceasta este necesară pentru actualul buget. Se va aplica de la 1 aprilie. Nu cred că va avea un efect atât de mare pe cât s-a discutat în presă”, a mai menţionat noul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu, în vârstă de 34 de ani.


Citeşte şi:

Noul program al Guvernului: Lărgirea bazei de impozitare, impozit diferenţiat, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scăderea TVA la 19% dacă este posibil

Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului.

Ioana Petrescu, „pariul“ lui Ponta de la Finanţe, va da piept cu birocraţia românească: Topul provocărilor din acest an

Numirea tinerei economiste Ioana Petrescu în funcţia de ministru al Finanţelor în cel de-al treilea Cabinet condus de Victor Ponta a surprins pe multă lume luni. Victor Ponta spune însă că este un "pariu" pe care îl face prin numirea unui tehnocrat aşa de tânăr. Profesoara de politici publice care a studiat la Harvard va trebui însă să dea piept cu birocraţia şi realităţile economiei bazându-se doar pe lecţiile învăţate în cărţile de economie.

Cine este Ioana Petrescu, propusă ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta III, care declară război evaziunii fiscale: doctor în finanţe, şcolit la Harvard

Ioana Petrescu (34 de ani), numită în septembrie 2013 consilier economic al premierului Victor Ponta, este propusă acum pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice în Cabinetul Ponta III. Şcolită peste Ocean, cu doctorat în finanţe publice la Universitatea Harvard, Ioana Petrescu l-a consiliat pe Ponta în ultimele cinci luni pe probleme de fiscalitate şi l-a asistat la toate vizitele misiunii FMI la Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite