Ponta: Radu Gheţea nu va mai fi preşedintele CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Gheţea este şeful CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor  FOTO Mediafax
Radu Gheţea este şeful CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor  FOTO Mediafax

Radu Gheţea, preşedintele CEC, va fi schimbat din funcţie, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta, într-o intervenţie telefonică la RTV, menţionând că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a lui Gheţea, relatează Mediafax.

Întrebat de un analist politic aflat în studio dacă Radu Gheţea va mai rămâne preşedinte al CEC după ce a acordat un credit ipotecar Ioanei Băsescu, şeful Executivului a răspuns negativ.

„Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba“, a spus Ponta.

Ponta a mai precizat că CEC este o bancă al cărei capital este 100% proprietatea statului, iar ministrul de Finanţe are dreptul să examineze activitatea preşedintelui acesteia, în AGA şi în Consiliul director.

„Activitatea de ansamblu (a CEC-n.r.) este evident în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe e acţionarul, e proprietarul. E ca şi când la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are sută la sută, sigur că nu poate să lase adunarea generală sau consiliul de administraţie să facă orice cu banii respectivi“, a mai spus Ponta.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC).

Se despart funcţiile

Ministerul Finanţelor discută în această perioadă schimbarea statutului CEC Bank, pe care o controlează ca acţionar unic, ceea ce ar presupune introducerea sistemului dualist folosit de majoritatea băncilor private (managementul executiv  separat de Consiliul de Administraţie). În prezent, Radu Gheţea este şi şeful executiv al CEC, şi preşedintele Consiliului de Administraţie. 

Chiţoiu a adăugat că i-a răspuns preşedintelui că, în momentul în care va fi luată o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizată şi o evaluare a activităţii actualei conduceri a CEC. 

Preşedinţia a reacţionat rapid, confirmând că Traian Băsescu l-a sunat pe Chiţoiu, la 17 octombrie, şi „l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, domnul Radu-Graţian Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal (în 2014 – n.r.)“, întrucât înlocuirea sa fără o motivaţie temeinică este de natură să creeze neîncredere în instituţia bancară. 

Coincidenţă sau nu, la începutul lunii septembrie, Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, a contractat de la CEC Bank un credit de 1,028 milioane de euro pentru achiziţionarea unui teren agricol în judeţul Călăraşi. Numai că în oferta băncii, valoarea maximă a  unui credit ipotecar pentru cumpărare de terenuri este de 700.000 de euro. Investiţia familiei Băsescu a stârnit un scandal mediatic, iar premierul a trimis Corpul de control pentru a investiga cum a cumpărat fiica preşedintelui terenul din comuna călărăşeană Nana.  

Mai puteţi citi:

Chiţoiu: Băsescu m-a sunat pentru a mă ruga să nu-l schimb pe Gheţea de la conducerea CEC. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC), fără a motiva această intervenţie.

Administraţia Prezidenţială confirmă telefonul dat de Băsescu ministrului Daniel Chiţoiu şi motivele acestui apel. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a făcut, miercuri seară, o declaraţie de presă în care a oferit informaţii şi lămuriri privind telefonul dat de liderul de la Cotroceni ministrului Chiţoiu.

Cine este Radu Gheţea, noul „câlcâi al lui Ahile“ în relaţia dintre preşedintele Băsescu şi Executiv. Radu Graţian Gheţea (64 de ani), unul dintre veteranii sistemului bancar românesc, în prezent preşedinte-director executiv al CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, este noul „călcâi al lui Ahile“ în relaţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi Executiv. Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a declarat miercuri seara că a fost sunat recent de Traian Băsescu care „l-a rugat“ să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite