Ponta, la Forumul economic China-Europa Centrală şi de Est: România şi China au de înfruntat provocări comune
0România şi China au de înfruntat provocări comune, de la independenţa şi eficienţa energetică, educaţia, cum să stimulăm dezvoltarea agriculturii şi securitatea alimentară sau cum să dezvoltăm infrastructura, a declarat premierul Victor Ponta, în deschiderea Summitului China-Europa Centrală şi de Est.
"Toţi ştim de trecutul relaţiilor noastre, eu vreau să vorbesc despre viitor. O viziune împărtăşită de China şi regiunea noastră e bună. Pentru cei care încă nu au răspunsuri: peste 30 de ani de creştere a economiei Chinei, au făcut din acest stat un partener important pentru mai mult de 125 de ţări şi a doua economie mondială", a spus Victor Ponta.
El a menţionat că 20% din investiţiile din China provin din Europa, dar numai 1,5% din investiţiile făcute în Europa sunt din China.
Oficialul a mai precizat că este o situaţie din care toată lumea câştigă: China are nevoie de parteneri politici şi economici în întreaga lume. Cu cât Europa este mai puternică, cu atât e mai bine şi pentru China. Premierul a mai completat şi că statele care sunt prezente astăzi dar nu sunt membre ale Uniunii Europene, vor fi la un moment dat.
"Sunt încrezător că proiectele economice ce se vor discuta astăzi se vor reflectă într-un nou Drum al Mătăsii", a conchis premierul.
Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est se desfăşoară, marţi, la Bucureşti, după ce prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu.
Aceasta este prima vizită a premierului Li Keqiang în Europa Centală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie, anul acesta. Totodată, va fi şi prima vizită a unui premier chinez în România în ultimii 19 ani.
Şeful Guvernului de la Beijing a ajuns luni la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă.
Organizatorii aşteaptă în jur de 1.000 de reprezentanţi ai firmelor private şi de stat din China şi 16 state central şi est-europene: România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Republica Macedonia.
Forumul de la Bucureşti are cinci teme majore: energie, agricultură, turism, IT&C şi infrastructură.
Premierul Li Keqiang a sosit luni în capitala României şi s-a întâlnit cu omologul Victor Ponta. Cu acest prilej au fost semnate o serie de acorduri.
Delegaţia condusă chiar de premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang, a negociat şi semnat cu partea română proiecte din domenii cum ar fi energiile nucleară, termoelectrică, hidroelectrică şi eoliană, exporturi alimentare, IT şi comunicaţii sau cultural.
Proiecte prin care, dincolo de optimismul firesc, specific atmosferei festive a vizitelor internaţionale la cel mai înalt nivel, ne putem aştepta la alocări de ordinul miliardelor de euro ale întreprinderilor din China în România.
Suma totală, „o surpriză“
FOTO
„În ceea ce priveşte suma, vreau să vă asigur că este uriaşă. Diseară, grupul de lucru dintre cele două părţi va discuta şi proiectele privind calea ferată rapidă şi pe cele în domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depăşi valoarea care este iniţial stabilită în contracte. Nu vreau să spun un plafon pentru sumă, fiindcă aş dori să fie o surpriză“, a declarat premierul Chinei, Li Keqiang.
Sumele vehiculate neoficial ca reprezentând valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucureşti a premierului chinez oscilează între 5 şi 8,5 miliarde de euro.
Enumerăm, în continuare, documentele adoptate luni, la Bucureşti.
Acorduri de cooperare
** Energie nucleară. Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN), din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN). În principiu, documentaţia astfel adoptată prevede construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.
** Energie termo. Înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva (Mintia), semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, şi Zhao Ruolin, preşedintele companiei China National Electric Engineering Co. De asemenea, a mai fost semnat un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia.
** Energie hidro. Scrisoare de confort în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpuşteşti, înţelegere semnată din partea română de Dan Cârlan, director companie de proiect Tarniţa-Lăpuşteşti, şi din partea chineză de Yun Lian, vicepreşedinte executiv Sinohydro Corporation.
** Energie regenerabilă. Acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation, condusă de Bobby Păunescu, şi Mingyang Wind Power Group.
** Exporturi de carne. Un protocol de înţelegere în domeniul sanitar-veterinar între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P. Chineză şi unul privind exportul de carne de porc congelată în R.P. Chineză. Documentele au fost semnate de Vlad Mănăstireanu, preşedinte ANSVSA, secretar de stat, şi Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.
Memorandumuri
** Energie nucleară. Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, semnat între Departamentul pentru Energie din România şi Administraţia Naţională pentru Energie din China. Documentul a fost parafat de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă în domeniul proiectelor nucleare.
** Telecomunicaţii. Memorandum de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti. Actul a fost semnat de ministrul român Dan Nica şi de Lu Yong, manager regional Huawei Company.
** Cooperare economică. Andrei Gerea, ministrul Economiei, şi Gao Hucheng, ministrul Comerţului din R.P. Chineză, au parafat două Memorandumuri de înţelegere privind promovarea cooperării investiţionale.
** Tehnologie. Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei şi Ministerul Comerţului din R.P. Chineză privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic.
** Cultură. Program cultural pentru perioada 2013-2016 şi Acord între Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti. Documentele au fost semnate de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi ambasadorul chinez la Bucureşti, dna Huo Yuzhen.
Miercuri, Li Keqiang va fi primit de preşedintele Traian Băsescu şi va avea întrevederi cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comerţului de la Beijing, schimburile comerciale între China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari, în primele 10 luni ale anului 2013.
Investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari.
Exporturile româneşti în China au crescut de la 360 de milioane de dolari în 2008, la aproape un miliard de dolari, anul trecut.
Mai puteţi citi despre Forumul Economic România-China:
China promite investiţii uriaşe în România. Ce documente au adoptat oficialii din delegaţia chineză cu partea română. Acordurile şi memorandumurile parafate zilele acestea la Bucureşti cu delegaţia condusă de premierul chinez Li Keqiang anunţă proiecte de miliarde de euro în domeniile energetic, alimentar, IT şi cultural.
Şedinţa CSAT, convocată de Băsescu în perioada în care Ponta are pregătite întâlniri cu premieri. Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) convocată de către preşedintele Traian Băsescu este programată la o oră la care premierul Victor Ponta are pregătite, din timp, întrevederi cu mai mulţi prim-miniştri, veniţi la Bucureşti pentru reuniunea China-Europa Centrală şi de Est.
China ne ajută. Din nou. De la o vreme, în jurul politicii externe a statului român tot mai mulţi ochi privesc cu atenţie. Ochii sunt ai diferiţilor actori de talie mică sau foart mică, implicaţi în sfera publică. Toţi îşi dau cu părerea, fac uz de multe ori de diferite tiluri şi diplome universitare, dar în afară de vorbe, puţină substanţă se „degajă” din analizele lor.
Grupurile chineze BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, interesate de preluarea combinatului Oltchim. Administratorii judiciari ai Oltchim au semnat o scrisoare de intenţie cu reprezentanţii BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co, care sunt interesate de preluarea combinatului vâlcean.
În vizită la Tigrul Est European. De ce nu trebuie să se supere Uniunea Europeană. Colosul chinez este la Bucureşti prin Premierul Li Keqiang, după 19 ani de băltire a relaţiilor comerciale România – Republica Populară Chineză. Aceste relaţii sunt încă sub potential, desi ele au crescut in 2013.
Băsescu: România nu poate decât să câştige din summitul China - Europa Centrală şi de Est. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la RRA, că România trebuie să privească cu profesionalism summitul China - Europa Centrală şi de Est, care este o şansă, el arătând că, dacă Guvernul va prezenta proiecte realiste şi convingătoare, România nu poate decât să câştige.
Forumul China – ECE: un eveniment remarcabil pentru România. Nu sunt diplomat. Nici ca formare profesională, unii ar zice uneori că nici ca temperament. În altă parte îmi este priceperea şi punctul forte: în cercetarea şi analiza socială, în comunicare.
Delegaţia Chinei a ajuns la Bucureşti: Guvernele celor două ţări au semnat memorandumuri în mai multe domenii. Care sunt investiţiile vizate de chinezi. Delegaţia chineză a sosit la Bucureşti, premierul Li Keqiang fiind aşteptat la aeroport de omologul său, Victor Ponta, la prima vizită a unui astfel de înalt oficial chinez în România după 19 ani.
VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „China nu vine să facă niciun fel de cadou, China vine să câştige din vizita în România”. Jurnaliştii Grigore Cartianu şi Liviu Iolu au vorbit la Adevărul Live despre cum se desfăşoară războiul economic dintre China şi Rusia, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte. Cei doi poli de putere vizează influenţa asupra ţărilor din Europa de Est, printre care şi România.
EXCLUSIV Premierul Li Keqiang, la Bucureşti: Ce vrea China de la România. În ajunul Reuniunii Şefilor de Guvern China - ţările din Europa Centrală şi de Est, domnul Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze, transmite prin intermediul ziarului „Adevărul“ un mesaj.
Chinezii vin puşi pe fapte mari la Bucureşti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic România-China. Beijingul a promis în numeroase rânduri ajutoare financiare Europei lovite de criză, însă doar câteva s-au materializat, majoritatea în Europa de Est – poarta chinezilor către Vest.
Proiectele-gigant prin care China a redesenat lumea. Chinezii au o zicală: „Dacă vrei să fii bogat, prima dată trebuie să construieşti drumurile”. Aşa că s-au pus pe construit. Şi nu numai drumuri, ci şi poduri, căi ferate şi alte proiecte-mamut. Dincolo de beneficiile de imagine, Beijingul a reuşit în acest fel să dea de muncă populaţiei şi să evite intrarea în criză.
Cine este Huawei, gigantul chinez care va înfiinţa un centru regional la Bucureşti. Chinezii de la Huawei vor investi în programe de cercetare şi educaţie în România, urmând să înfiinţeze şi un centru regional la Bucureşti, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.
Ponta susţine că a discutat cu Barroso despre forumul România-China de la Bucureşti. „Mesajul este extrem de pozitiv“. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre organizarea forumului economic România-China, care se va desfăşura săptămâna viitoare, la Bucureşti, iar mesajul a fost extrem de pozitiv.
Centrala de la Tarniţa, o „himeră“ pe cale de a se realiza. Proiectul centralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa este vechi încă de pe vremea când Nicolae Ceauşescu plănuia construcţia de reactoare nucleare la Cernavodă.
Transformarea Chinei: trei mituri demontate despre puternica economie chineză. Toate produsele chinezeşti sunt proaste şi necalitative, industria locală ştie doar să imite, nu să inoveze, iar chinezii nu consumă altceva în afară de orez. Departe de clişee şi stereotipuri, „dragonul roşu“ a ajuns a doua putere economică din lume, iar faptul că mulţi încă subestimează ţara nu poate decât s-o ajute.
Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu. Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.
De la agricultură la cârma unei puteri mondiale: ascensiunea premierului chinez Li Keqiang, care vine luni la Bucureşti. S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.
Premierul chinez la Bucureşti – victorie sau dezastru? Citesc consternat cum se vântură prin presă ideea că Guvernul face jocurile comuniştilor din China, invitându-l pe premierul Chinei la Bucureşti şi organizând un summit economic cu investitori chinezi, săptămâna viitoare. Teză e următoarea: UE nu este de acord cu această abordare, în care China tratează direct cu state membre UE şi ar vrea o relaţie prin Bruxelles.
Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti. Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.