Chinezii vin puşi pe fapte la Bucureşti: În ţările est-europene există cerere pentru modernizarea infrastructurii, iar noi avem avantaj în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul chinez Li Keqiang se va afla în România între 25 şi 28 noiembrie. FOTO Reuters
Premierul chinez Li Keqiang se va afla în România între 25 şi 28 noiembrie. FOTO Reuters

Delegaţia condusă de premierul chinez, care se va afla în Bucureşti săptămâna viitoare, vine cu gânduri mari în România. Agenţia de presă oficială a Beijingului transmite că ţările est-europene sunt în căutare de investiţii şi vor dezvoltarea infrastructurii, capitole la care China deţine „avantaje”. Totodată, chinezii pun accent pe importanţa cooperării cu România pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile cu UE.

Călătoria în România şi Uzbekistan a premierului Li Keqiang va explora noi arii în care China poate coopera cu ţări relevante şi va promova dezvoltarea comună, transmite agenţia chineză de stat. Li se va afla la Bucureşti între 25 şi 28 noiembrie, unde va participa şi la a treia ediţie a Summitului de Cooperare China–Europa Centrală şi de Est. Ulterior, Li va vizita pentru o zi şi Uzbekistanul. 

„Similaritatea şi complementaritatea dintre economia chineză şi cele din Europa Centrală şi de Est (CEE) a creat condiţii favorabile pentru operaţiuni bilaterale benefice pentru toată lumea. Precum China, cele mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est se află în faza transformării către economie de piaţă”, notează jurnaliştii agenţiei de presă controlate de Beijing, Xinhua. 

„În plus, în aceste ţări există cereri puternice pentru restructurare economică şi modernizare a infrastructurii, iar China are avantaje în producţia de echipament şi construcţie şi dezvoltare de infrastructură”, continuă Xinhua. 

În prezent, ţările CEE au nevoie de majorarea investiţiilor pentru a impulsiona creşterea economică, iar China are avantaje în ceea ce priveşte capitalul şi tehnologia. Acesta a devenit un punct crucial pentru cooperare bilaterală”, spune Ruan Zongze, vicepreşedintele Institutului pentru Studii Internaţionale din China. 

Jurnaliştii amintesc apoi că Beijingul se află în curs de a implementa o linie specială de credit în valoare de 10 miliarde de euro, cu o pondere importantă care va merge spre proiecte „de cooperare bilaterală în special în infrastructură, tehnologie de vârf şi energie verde”. 

„În timpul vizitei în România, Li se va întâlni cu lideri de top ai ţării şi va susţine un discurs în faţa Parlamentului. Analiştii consideră că vizita, prima din partea unui premier chinez în aproape 20 de ani, va injecta un impuls nou prieteniei tradiţionale şi cooperării practice dintre cele două ţări”, continuă jurnaliştii. 

„România a adoptat o poziţie echilibrată în dezvoltarea relaţiilor externe - dând importanţă atât relaţiilor cu ţările vestice, cât şi celor cu China”, explică Feng Zhongping, vicepreşedinte al Institutului pentru Relaţii Internaţionale Contemporane al Chinei. 

„România este dornică să intensifice cooperarea economică alături de alte ţări, în special China”, a mai spus Feng. „Relaţiile politice sănătoase dintre cele două ţări au pus baze solide pentru cooperare practică”, notează apoi jurnaliştii Xinhua. 

„La începutul acestui an, premierul român Victor Ponta a declarat că dezvoltarea Chinei va aduce beneficii întregii lumi, iar ţara sa este dispusă să fie cel mai bun partener european al Chinei şi să joace un rol pozitiv în promovarea cooperării dintre China şi CEE precum şi a relaţiilor China-UE”, continuă agenţia de ştiri. 

„Aflată în nord-estul Peninsulei Balcanice, România este poarta estică a UE. Cooperarea practică dintre China şi România ajută la promovarea relaţiilor dintre China şi Europa. Feng spune că dezvoltarea relaţiilor China-România va ajuta la suplimentarea relaţiilor China-Europa şi China-CEE şi cu siguranţă va promova dezvoltarea CEE şi a Europei ca întreg”, au conchis jurnaliştii chinezi.

CITEŞTE MAI MULT

Chinezii vin să negocieze investiţii de 8,5 miliarde de euro

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de pompaj de la Tarniţa, realizarea unui nou grup la Rovinari şi modernizarea termocentralei Mintia sunt printre proiectele gigantice pe care statul le va negocia săptămâna viitoare cu oficiali din statul asiatic.


De la agricultură la cârma unei puteri mondiale: ascensiunea premierului chinez Li Keqiang, care vine luni la Bucureşti

S-a născut într-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru sărăcia lucie.A avut ocazia să-şi continue studiile în SUA, însă a refuzat pentru a urca treaptă cu treaptă în structurile comuniste. Acum, conduce a doua cea mai mare economie mondială, cu un PIB de 8.300 de miliarde de dolari, şi vrea să introducă tururi obligatorii la închisori pentru toţi oficialii chinezi astfel încât aceştia „să vadă cu ochii lor consecinţele infracţiunii”.

Sfârşitul basmului pentru economia chineză?

Un castel din cărţi de joc, în care banii din credite cu garanţii dubioase au construit autostrăzi-suspendate şi oraşe-fantomă. Aşa este descrisă acum China, care s-a transformat peste noapte din motorul creşterii economice mondiale în principalul factor de risc, spun economiştii.


Bursele din China închid a doua zi consecutiv în scădere

Bursele din China şi-au continuat declinul şi marţi, iar fuga investitorilor a cauzat o scădere de 20% faţă de sfârşitul lunii mai.


„Fabrica lumii” începe să stea degeaba. Producţia din China scade pentru prima dată în 2013

Criza de creditare cu care se confruntă companiile din China şi problemele din sectorul bancar şi-au pus amprent asupra producţiei ţării. Pentru prima dată din noiembrie 2012, indicele managerilor de achizii - principalul indicator economic al activităţii industriale - se va contracta în iunie, sunt de părere economiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite