Polonia vrea să refacă Pilonul II de pensii private, recunoscând astfel că a greşit când l-a desfiinţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensii private - pensie FOTO 123 RF

La patru ani de când a confiscat fondurile Pilonului II de pensii private pentru a-şi reduce datoria pubică, Polonia ia în calcul refacerea acestui sistem, recunoscând astfel eroarea, scrie Hotnews.ro.

În contextul apropiatelor alegeri, Guvernul de la Varşovia a venit cu un plan prin care propune înscrierea automată la pensie, companiile fiind obligate să contribuie, din 2019, la noua schemă cu cel puţin 1,5% din salariul individual brut, iar angajaţii cu 2%. De asemenea, există opţiunea ca salariaţii să crească voluntar cotizaţia cu 2%, iar angajatorii cu 2,5%.

Companiile care au mai mult de 250 de angajaţi vor aplica noua legislaţie din 2019, iar cei cu 50-250 angajaţi din iulie 2019, între 20-50 angajaţi din ianuarie 2020 şi cei sub 20 de angajaţi, din iulie 2020, dacă în final va intra în vigoare noua schemă.

Încă nu se ştie ce se va întâmpla cu activele rămase în actualul Pilon II pentru că informaţiile sunt diferite. Una dintre sursele media vorbeşte despre închiderea acestuia şi transformarea în societăţi de fonduri de investiţii.

Proiectul a trecut de prima cameră a Parlamentului.

Piaţa de capital poloneză ar putea primi un impuls de capital de circa 3,5 miliarde de dolari la un an după ce noua schemă de pensii, aprobată de Guvern recent, va intra în vigoare, potrivit Fondului de Dezvoltare Polonez. 

Bursa din Varşovia, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, este în competiţie în principal cu cea din Viena. Conform Reuters, piaţa de capital poloneză încearcă să recupereze după retragerile masive ale investitorilor, după reforma fondurilor de pensii de la finalul anului 2013. 

Totul a început în 2010 când Guvernul polonez a decis să taie contribuţiile de la 7,3%, la 2,3%.

În 2014, însă, a început aplicarea unei reforme a sistemului de pensii ce a transformat Pilonul II. Practic, Guvernul a confiscat obligaţiunile deţinute de fonduri pentru a-şi reduce datoria publică. Vorbim de 36 miliarde euro. Datoria publică a scăzut de la 57% din PIB la puţin sub 50%. De asemenea, populaţia nu a mai fost obligată să cotizeze la sistemul de pensii private. Contribuţiile au scăzut considerabil după ce a devenit voluntar şi doar 2,5 milioane de membri au rămas din cei peste 16 milioane.

Şi Ungaria a renunţat la Pilonul II în 2010

Premierul ungar Viktor Orban a hotărât suspendarea plăţilor către Pilonul II pentru o perioadă de 14 luni, de la 1 noiembrie 2010 până pe 31 decembrie 2011. 

Cu câteva zile înainte de sfârşitul anului 2011, Parlamentul a adoptat o lege de reformare profundă a sistemului de pensii, conform căreia salariaţii aveau un termen de o lună şi jumătate (până pe 31 ianuarie 2011) ca să opteze între Pilonul I şi Pilonul II.

Ulterior, maghiarii au fost, de fapt, constrânşi: cei care nu au avut nicio opţiune au fost trecuţi automat la Pilonul I, iar cotizaţiile lor la Pilonul II au ajuns la stat, cotizanţii primind doar dividende. Cei care au rămas la Pilonul II nu au mai putut cumula vechime după anul 2011 şi au rămas cu pensia de stat calculată în raport cu anii de contribuţie la Pilonul I.

Nici în România nu e clar ce se va întâmpla cu Pilonul II

Zvonuri privind naţionalizarea Pilonului II de pensii în România au apărut în urmă cu mai bine  de un an, când NN Pensii transmitea un avertisment contribuabililor. Guvernul a infirmat iniţial acest lucru, însă în scurt timp, în spaţiul public au apărut tot ai multe declaraţii care vizau desfiinţarea Pilonului II. 

Deocamdată, Pilonul II nu a fost desfiinţat, însă  la începutul acestui an contribuţia la pensiile private a fost redusă de 5,1% la 3,75%. 

În vară, pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost publicată, „din greşeală” o măsură care prevedea o încasare integrală la buget pentru contribuţiile CAS şi ”suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07-31.12.2018”.

Tot pe-atunci, ministrul Olguţa Vasilescu spunea că Pilonul II ar putea deveni opţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite