PFA cu datorii la stat: Cine preia restanțele în cazul radierii
0Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat recent situația în care o PFA cu datorii este radiată de la ANAF, stabilind cine va prelua restanțele după radiere.

Judecătorii Înaltei Curții de Casație și Justiție (ICCJ) au stabilit că, în cazul radierii unei PFA din evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), datoriile sale sunt transferate către fostul titular persoană fizică, nu anulate.
„În interpretarea şi aplicarea art. 281 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la prevederile art. 8 alin. (1) teza finală din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, motivele de nelegalitate invocate în cererea de anulare a deciziei de soluţionare a contestaţiei şi a actelor administrative fiscale la care aceasta se referă nu sunt limitate la cele invocate în contestaţia administrativă.
În interpretarea şi aplicarea art. 266 alin. (41) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, anularea obligaţiei fiscale datorate de debitorul persoană fizică care desfăşoară activităţi în mod independent, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat potrivit legii, nu împiedică preluarea obligaţiei fiscale de către persoana fizică în condiţiile art. 23 alin. (3) şi (4) din Codul de procedură fiscală.
Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, se menționează în sentința Instanței Supreme.
Decizia ÎCCJ a fost deja publicată în Monitorul Oficial, astfel încât produce efecte.
Cum se radiază o PFA
Procedura de radiere a unui PFA se face la Registrul Comerțului, unde acesta a fost înregistrat.
Se va depune un dosar cu actele în original ale PFA-ului. Termenul de radiere este scurt și anume 3-5 zile lucrătoare de la data depunerii dosarului.
Pentru radierea unui PFA nu sunt necesare documente de la Administrația Fiscala, fiind nevoie doar de Certificatul de înregistrare și certificatele constatatoare în original emise de Registrul Comerțului pentru desfășurarea activității.
Imediat ce Registrul Comerțului eliberează actele de radiere, persoana fizică care a înființat PFA trebuie să meargă la Administrația fiscală pentru depunerea formularelor necesare, moment în care, în cazul existenței unor datorii, acestea vor fi transferate direct pe numele persoanei fizice.