Nicoleta Cîrciumaru, numită în locul lui Lucian Heiuș, la șefia ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta Cîrciumaru, abia pusă în funcția de vicepreședinte al ANAF în urmă cu mai puțin de o lună, va ocupa funcția de președinte interimar al Fiscului, anunțul fiind făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Vicepreședintele ANAF, Nicoleta Cîrciumaru, va ocupa funcția de președinte al Fiscului
Vicepreședintele ANAF, Nicoleta Cîrciumaru, va ocupa funcția de președinte al Fiscului

În contextul demisiei președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală și a demiterii președintelui Autorității Vamale Române, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, declară:

“Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcția de președinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru și încetarea mandatului președintelui AVR, alături de numirea unui nou președinte.

Ce trebuie știut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare.

Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat. Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești.

Salut deciziile și declarațiile de astăzi ale Prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficiența sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creșterea calității vieții lor.

În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei.”

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat luni demisia din funcție, fără a preciza care sunt motivele, ci doar trecând în revistă care au fost realizările instituției.

Odată cu demisia, președintele ANAF Lucian Heiuș a prezentat și un tabel cu „nerealizările” instituției legate de colectare, evidențiind astfel și activitatea Direcției conduse de Ionuț Mișa, fost președinte al instituției pe vremea lui Eugen Orlando Teodorovici.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite