Petrolul de şist afectează exporturile de ţiţei din Nigeria, Angola şi Algeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţia energetică a trecut de la gazul de şist la petrolul de şist
Revoluţia energetică a trecut de la gazul de şist la petrolul de şist

Cererea de ţiţei nigerian în a scăzut în America de Nord, ca urmare a creşterii producţiei de petrol de şist, fenomen ce s-ar putea repeta şi cu alte state OPEC, scrie Wall Street Journal.

SUA au fost mult timp unul dintre principalii clienţi pentru petrolul din Nigeria, cel mai mare exportator african din cadrul OPEC. Dar o creştere recentă a producţiei americane, în mare parte datorată tehnologiei de forare în şisturi, a redus dependenţa de importuri pentru cea mai mare economie a lumii.

Drept rezultat, exporturile nigeriene către SUA au scăzut la minimele ultimelor decenii, potrivit datelor Energy Information Administration, administraţia americană pentru energie.

Timp de mulţi ani cea mai mare problemă întâmpinată de Nigeria erau atacurile asupra infrastructurii din Delta Nigerului şi dificultăţile de a trece noi legi care să reglementeze sectorul petrolier, de la taxe şi legile de protecţie a mediului şi până la structura companiei petroliere de stat. 

Dar acum producţia în creştere din SUA este subiectul zilei. „Petrolul de şist şi creşterea în producţia lor de gaze deja ne afectează exporturile către SUA”, declara recent Alison Madueke, ministrul nigerian al Petrolului.

La finele anilor 2000 Nigeria exporta în SUA în jur de un milion de barili pe zi, însă anul trecut a livrat doar 405.000 barili pe zi. Petrolul reprezintă 75% din veniturile bugetului nigerian.

Şi alte state OPEC suferă: exporturile Angolei şi Algeriei în SUA au scăzut şi ele anul trecut, dar cu câte 30%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite