Efect secundar al gazelor de şist: Preţul cărbunelui a ajuns la minimul ultimilor trei ani iar producătorii germani ard cantităţi record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul cărbunelui a ajuns la 90 de dolari pe tonă, nivel crucial sub care o parte a producătorilor nu mai pot funcţiona
Preţul cărbunelui a ajuns la 90 de dolari pe tonă, nivel crucial sub care o parte a producătorilor nu mai pot funcţiona

Preţul cărbunelui a scăzut la cele mai mici niveluri din ultimii trei ani însă este estimat că va creşte din nou, pe măsură ce producătorii reduc din cantităţile programate a fi extrase, scrie Bloomberg.

Preţurile pentru anul viitor au ajuns la un minim de 90 de dolari pe tona metrică, nivel crucial, sub care anumiţi producători nu mai pot funcţiona, a declarat Paolo Coghe, analist la Societe Generale.

Companiile germane de utilităţi, precum RWE şi E.ON, ard cantităţi-record de cărbune, după ce preţul a scăzut foarte mult. Deşi consumul de electricitate a scăzut cu 1,3% în Germania anul trecut, generarea de energie pe bază de lignit a crescut cu 9,8% în primul trimestru al acestui an, la 40,9 TWh, iar cea pe antracit a urcat cu 23%, până la 36 TWh.

Reducerea producţiei

Cel mai mare producător european, societatea poloneză Kompania Weglowa SA, îşi reduce livrările cu 8%. Exporturile din Indonezia, Australia şi Rusia sunt şi ele aşteptate să scadă. Producţia din Rusia a scăzut cu 2,3% iar livrările din acest stat cu 2,2%.

Pe de altă parte, exporturile din SUA, excluzând cargourile trimise către Mexic şi Canada, au crescut cu 55% în 2012, până la 46 milioane de tone, după ce s-au dublat în 2011.

Cărbunele american este exportat din cauză că gazele de şist au făcut producţia de electricitate pe bază de cărbune mult mai scumpă. Însă în acest an se aşteaptă ca preţu gazelor să crească în America, pe măsură ce vor începe exporturi ale „aurului albastru”. Preţul gazelor s-a dublat în SUA din aprilie 2012 până acum. Astfel, este aşteptat ca din nou cărbunele să crească în rentabilitate, ceea ce înseamnă că exporturile pentru această marfă se vor reduce. Deutsche Bank estimează că exporturile de cărbune american vor scădea la 35 de milioane de tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite