Petre Daea: „Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem seceta pedologică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea, ministrul AgriculturiiFOTO: INQUAM PHOTOS
Petre Daea, ministrul AgriculturiiFOTO: INQUAM PHOTOS

Ministrul Agriculturii a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, faptul că seceta pedologică a afectat toată ţara.  Daea a anunţat că la intrarea Dunării şi până în judeţul Giurgiu nu se poate iriga, din cauza nivelului scăzut al fluviului.

„Situaţia actuală se prezintă astfel: în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, a ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică, fac excepţii anumite suprafeţe mlăştinoase jos, care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României. În atare situaţii, instrumentul sau calea obişnuită pe care o avem urmat şi instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii a fost pus în stare de funcţionare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte. Din nefericire, aşa cum v-am informat şi eu astăzi, (...) până în judeţul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde, şi punctual la Zimnicea, unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lăţime de aproximativ 500 de metri", a afirmat ministrul, în cadrul şedinţei de Guvern.

În momentul de faţă modalitate de irigare este prin dragare, însă este doar o soluţie de moment. Ministrul a explicat fermierilor că, în momentul în care nu se va mai asigura posibilitatea de a iriga efectiv, se va întrerupe irigarea culturilor. 

„Se pot rupe racordurile, pentru că sunt nave flotabile, se pot rupe racordurile cu uscatul şi de aici o serie întreagă de necazuri. Am dispus la faţă locului cu specialiştii care m-au însoţit să folosim nivelul pe care îl avem, să-l alimentăm prin măsurile pe care, spuneam, de dragare, iar atunci când nivelul nu ne va mai asigura posibilitatea de a iriga efectiv, să întrerupem irigarea culturilor, lucru pe care l-am comunicat şi fermierilor, în aşa fel încât să nu intrăm într-o altă situaţie grea de refacere a sistemului de irigaţii datorită exploatării în condiţii lipsite de siguranţă", a mai menţionat ministrul.

Daea a anunţat că cea mai mare problemă este în zootehnie, după ce în mai multe judeţe din ţară nu se mai poate alimenta cu porumb fermele zootehnice. 

„Problema grea, însă, care se naşte aici, este problema zootehniei, dat fiind faptul că în multe judeţe ale ţării porumbul, ca şi furaj, nu mai poate alimenta fermele zootehnice care folosesc în raţia furajeră această cereală atât de necesară, motiv pentru care am dispus astăzi, în şedinţa operativă de la Ministerul Agriculturii (...), să luăm, să stabilim care sunt sursele de asigurare a furajelor, pentru a putea pune în legătură fermierii dintr-o parte în alta, în aşa fel încât fermele mari ale ţării să poată să furnizeze lapte pe tot parcursul şi să nu avem probleme din punct de vedere al alimentării cu acest produs", a adăugat ministrul Agriculturii, în şedinţa de Guvern. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite