Pesta porcină africană evoluează în 240 de localităţi din 13 judeţe. Până acum, în total au fost despăgubiţi circa 6.000 proprietari cu până la 64 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora actaulă, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 80 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală, transmite Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până acum, anunţă ANSVSA, au fost stinse cinci focare în judeţul Satu Mare şi nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest judeţ, din data de 31.08.2018.

De asemenea, în judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 08.08.2018, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

Până la această dată au fost despăgubiţi 5.916 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 64.040.810 de lei.

Prezenţei virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe, transmit specialiştii.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, avertizează ANSVSA.

„Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, conchid reprezentanţii ANSVSA.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite