Pe cine a pus ochii ANAF. În doar 4 zile, sancţiuni de peste 20 milioane lei

0
Publicat:

În doar patru zile, sute de controale ale inspectorilor de la ANAF au adus la buget peste 20 de milioane de lei, bani care provin din în amenzi, confiscări de bunuri şi alte implicaţii fiscale.

Sute de inspectori ANAF fac verificări în trafic. Foto arhivă
Sute de inspectori ANAF fac verificări în trafic. Foto arhivă

După 1 iulie, imediat ce au intrat în vigoare prevederile RO e-Transport, au avut loc mii de controale în trafic ale inspectorilor de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală. Astfel, în primele patru zile acele acestei luni au fost oprite în trafic şi verificate 6100 vehicule.

„Începând cu 1 iulie, ANAF, prin Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, desfăşoară ample acţiuni de control în trafic. Sunt vizate respectarea prevederilor legale impuse de sistemul RO e-Transport în ceea ce priveşte deţinerea codurilor UIT pentru bunurile care fac obiectul monitorizării şi aplicarea măsurilor de prevenire şi combatere a activităţilor economice ilicite pe timpul transportului bunurilor prevăzute de Legea 296/2013. Acţiunile de control se desfăşoară în proximitatea punctelor de trecere a frontierelor, cât şi în puncte de control interne amplasate pe principalele căi de comunicaţie, noduri rutiere, zone de depozitare a bunurilor, în cadrul acestora fiind implicaţi, la nivel naţional, aproximativ 300 inspectori antifraudă”, a anunţat vineri ANAF.

Potrivit aceleiaşi surse, inspectorii ANAF au aplicat sancţiuni în valoare de peste 20,48 milioane lei, constând în amenzi, confiscări şi implicaţii fiscale, pentru nedeclararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport sau nedeţinerea documentelor de provenienţă a bunurilor pe timpul transportului.

„Cu ocazia verificărilor efectuate în perioada 1 – 4 iulie, au fost oprite 6100 de vehicule, fiind constatate abateri de la cadrul legal constând în nedeclararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport sau nedeţinerea documentelor de provenienţă a bunurilor pe timpul transportului, fapte pentru care au fost aplicate sancţiuni în valoare de peste 20,48 milioane lei, constând în sancţiuni contravenţionale, confiscări şi implicaţii fiscale”, se precizează în comunicat.

Cei aproximativ 300 de inspectori antifraudă vor continua verificările în trafic şi în perioada următoare, cu scopul clar de a creşte gradul de colectare a impozitelor şi taxelor pentru bugetul de stat.

„Acţiunile de control vor continua în perioada următoare, având ca principal scop  creşterea gradului de colectare a impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi întărirea capacităţii de urmărire şi colectare a sumelor datorate bugetului de stat în cazul transporturilor de bunuri, precum şi asigurarea unor condiţii de concurenţă şi echitate fiscală în rândul tuturor contribuabililor şi pentru combaterea creşterii inegalităţilor, în special prin raportare la contribuabilii de bună-credinţă, care se conformează regulilor fiscale”, a avertizat ANAF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite