Patru înșelăciuni legate de plățile contactless cu cardul care vă pot goli contul bancar. Cum să vă protejați datele

0
Publicat:

Folosirea sistemelor de plată mobile și cardurilor de tip tap-and-go s-a extins considerabil în ultimii ani, după schimbarea semnificativă a modului în care plătim pentru bunuri și servicii, arată Daily Record, care a publicat un avertisment ce ar trebui avut în vedere de oricine folosește plățile contactless cu cardul.

Folosiți măsuri de protecție a cardurilor! FOTO Shutterstock
Folosiți măsuri de protecție a cardurilor! FOTO Shutterstock

Piața contactless continuă să se extindă pe măsură ce tot mai mulți consumatori optează pentru confortul contactless, dar este posibil ca mulți dintre cei care o fac să nu realizeze pericolele care îi pândesc la casa de marcat, deoarece infractorii cibernetici exploatează punctele slabe ale sistemului în încercări din ce în ce mai sofisticate de a fura date personale și de a goli conturi bancare.

Trevor Cooke, expert în confidențialitate la Earthweb, a analizat mai îndeaproape unele dintre cele mai frecvente escrocherii cu plăți fără contact și a explicat pașii simpli pe care îi poate face un utilizator pentru a-și proteja informațiile personale și financiare de infractorii online.

Dispozitive de skimming

Escrocii instalează dispozitive de skimming pe terminalele de plată legitime pentru a capta informații despre carduri atunci când utilizatorii fac tranzacții. 

„Aceste dispozitive pot fura pe ascuns detaliile cardului, inclusiv numărul și data de expirare a cardului, permițând infractorilor să cloneze carduri sau să facă achiziții neautorizate”, explică expertul.

Metoda Shoulder Surfing

Această tactică presupune ca infractorii să stea la pândă în apropierea persoanelor care efectuează plăți fără contact și să observe sau să înregistreze în secret detaliile cardului acestora.

Dispunând de aceste informații, escrocii pot accesa cu ușurință conturile victimelor sau pot efectua tranzacții frauduloase, spune Trevor Cooke.

Clonarea cardurilor

Infractorii folosesc tehnici sofisticate pentru a clona cardurile contactless, replicând datele stocate pe cipul cardului. Odată clonate, aceste carduri pot fi utilizate pentru tranzacții neautorizate, reprezentând o amenințare semnificativă la adresa securității financiare a utilizatorilor.

Folosirea cititoarelor RFID

RFID (Radio Frequency Identification) este o tehnologie care utilizează câmpuri electromagnetice pentru a identifica și urmări automat etichetele atașate la obiecte.

„Aceste etichete conțin informații stocate electronic care pot fi citite de la distanță cu ajutorul cititoarelor sau scanerelor RFID. (...) Infractorii pot exploata tehnologia RFID prin utilizarea de cititoare sau scanere RFID ilegale pentru a intercepta date de pe cardurile sau dispozitivele fără contact ale persoanelor, fără ca acestea să știe”, arată expertul.

La ce să fiți atenți și cum să vă protejați datele

Iată câteva sfaturi cheie pentru identificarea fraudelor legate de plățile contactless și pentru  protejarea informațiilor personale oferite de expertul în confidențialitate de la Earthweb, potrivit Daily Record:

Uitați-vă în mod regulat extrasele de cont și istoricul tranzacțiilor pentru a sesiza orice activitate neautorizată sau suspectă!

Atunci când efectuați tranzacții, protejați introducerea PIN-ului, împiedicând astfel potențialele „shoulder surfers”!

Fiți atenți la orice semne de manipulare sau atașamente suspecte pe terminalele de plată și bancomate și nu le utilizați dacă par suspecte!

Activați notificările și alertele privind tranzacțiile în aplicațiile bancare mobile, pentru a primi mesaje imediate cu privire la orice activitate neobișnuită!

Luați în considerare utilizarea unor funcții de securitate suplimentare (de exemplu, autentificarea biometrică), pentru o protecție suplimentară!

Folosiți măsuri de protecție, cum ar fi portofele sau manșete care blochează RFID, care ajută la protejarea cardurilor împotriva încercărilor neautorizate de scanare!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite