Patru gigafabrici de baterii pentru mașini vor fi construite în Franța. Prima a fost deja inaugurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franța a inaugurat marți o gigafabrică de producție de baterii, prima dintre cele patru astfel de fabrici pe care companiile europene și asiatice intenționează să le construiască în nordul țării.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, la deschiderea primei gigafabrici de baterii
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, la deschiderea primei gigafabrici de baterii

Dezvoltarea de către Automotive Cells Company, un joint-venture între Stellantis (STLAM.MI), Mercedes (MBGn.DE) și TotalEnergies (TTEF.PA), implică investiții totale de 2 miliarde de euro (2,20 miliarde de dolari) - din care statul francez și autorităţile locale furnizează aproape jumătate.

Acesta evidențiază cursa dintre guvernele europene pentru a atrage producătorii de mașini la nivel mondial, care încearcă să aducă furnizarea de componente pentru vehicule electrice mai aproape de principalele lor piețe.

Noua fabrică a ACC marchează o piatră de hotar cheie în transformarea Europei pentru a-și face industria auto mai rezistentă, competitivă și durabilă, inclusiv în era electrică”, a declarat Ola Källenius, directorul executiv al Mercedes-Benz, înainte de inaugurare.

Fabrica va începe producția de baterii litiu-ion la sfârșitul acestui an, cu o capacitate inițială de 13 gigawați oră (GWh), care va fi crescută până la aproximativ 40 GWh, suficient pentru a încăpea aproximativ 500.000 de mașini pe an. Se estimează că va contribui la crearea a până la 2.000 de locuri de muncă până în 2030, au spus companiile și autoritățile regionale.

ProLogium din Taiwan și Envision AESC din China au anunțat, de asemenea, planuri de a construi gigafabrici în regiunea de nord a Franței, în jurul portului Dunkirk, în timp ce Renault (RENA.PA) a stabilit un parteneriat cu start-up-ul local Verkor în aceeași zonă pentru a produce baterii pentru modele premium și electrice Alpine.

Europa depinde în mare măsură de bateriile fabricate în Asia pentru mașinile electrice, iar liderii naționali oferă diverse stimulente pentru a porni industria.

Acest lucru a devenit mai urgent de când Statele Unite au adoptat anul trecut Legea de reducere a inflației de 430 de miliarde de dolari, care include subvenții fiscale majore pentru a reduce emisiile de carbon, stimulând în același timp producția și producția internă.

Președintele francez Emmanuel Macron, care a făcut lobby personal pentru a securiza cel puțin una dintre giga fabrici din regiunea Dunkerque, și-a stabilit un obiectiv de producție de 2 milioane de vehicule electrice fabricate în Franța până în 2030.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite