Patru din 10 români trăiesc la limita strictului necesar. GRAFIC: cum ne acoperim cheltuielile din venituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate dintre români nu se pot încadra în banii de salarii, astfel că nu pot nici să economisească
Jumătate dintre români nu se pot încadra în banii de salarii, astfel că nu pot nici să economisească

Acoperirea cheltuielilor de subzistenţă este imposibilă pentru 13,8% din români şi constituie o mare dificultate pentru alţi 29%, iar încadrarea în banii de salariu este un sport extrem pentru jumătate din populaţie.

Viaţa în România este prea scumpă, sau veniturile românilor sunt prea mici? Răspunsul este afirmativ la ambele variante pentru mai mult de 42% din români, reiese dintr-un studiu care analizează nivelul de trai şi comportamentul financiar al populaţiei, realizat la iniţiativa Provident Financial de către compania de cercetare Novel Research.

Studiul arată că 13,8% din români nu-şi pot acoperi strictul necesar din veniturile realizate şi se apropie de rezultatele anchetelor mai ample ale Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora aproximativ 15% din populaţie nu-şi poate asigura traiul de zi cu zi. O altă grupă destul de mare din populaţie (peste 29%) îşi acoperă numai cheltuielile de subzistenţă, fără a-şi permite şi alte achiziţii, fapt care arată că patru din 10 români trăiesc la limita strictului necesar.

Faţă de 2011, această dimensiune a sărăciei a crescut (de la 42,4% la 42,9%), ceea ce dovedeşte că în ultimii doi ani nivelul de trai al românilor a fost de fapt în scădere, contrazicând optimismul debordant din declaraţiile oficiale privind situaţia economică a populaţiei.

saracie

Un alt parametru care arată cum o duc românii este capacitatea de încadrare în veniturile din salarii. În cadrul sondajului Novel Research, aproape 15% din respondenţi au declarat că se încadrează „rar“ şi peste 7% „nu se încadrează niciodată“, în timp ce o treime se descurcă doar „uneori“ cu banii din salariu. Concluzia: pentru 56% din români încadrarea în salariu este un fel de sport extrem.

La polul opus, cu venituri mai mult decât îndestulătoare, se regăsesc – potrivit studiului citat – tot mai puţini români: 2,7% reuşesc să-şi procure tot ce le trebuie, fără a renunţa la ceva (faţă de 4,8% în 2011) şi doar 14% se încadrează întotdeauna în banii de salariu.

Marea sperietoare: datoriile

Sondajul mai arată că 13,2% din români au drept filosofie de viaţă evitarea îndatorării. Aproape două treimi (65%) din cei chestionaţi se simt îngrijoraţi şi speră că îşi vor plăti datoriile şi, atenţie, aproape 9% sunt „depăşiţi de situaţie şi nu ştiu ce pot face pentru a scăpa de datorii“.

Având în vedere tabloul descris mai sus, următoarele rezultate ale sondajului par absolut fireşti: 47% nu economisesc pentru că nu au bani, 36,7% nu-şi fac pensii private pentru că nu au bani şi tot mai mulţi români sunt foarte prudenţi în analiza ofertelor de creditare afişate de bănci.

Poate că astfel se explică de ce creditarea este îngheţată şi pe partea de ofertă, dar şi pe partea de cerere, lucru care ar trebui să-i pună pe gânduri pe bancheri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite