Pas important pentru construirea Autostrăzii Moldovei, A7: Încă 21 de km intră în lucru

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că a mai fost făcut un pas important pentru construirea Autostrăzii Moldovei şi anume faptul că CNAIR a predat, luni, asocierii de constructori români şi italieni amplasamentul lotului 1 al secţiunii Ploieşti-Buzău.

Sorin Grindeanu la predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor, Foto: Fb.Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu la predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor, Foto: Fb.Sorin Grindeanu

,,Un nou pas important pentru construcția Autostrăzii Moldova (A7)! Încă 21 de km ai acestei autostrăzi (secțiunea din Muntenia) intră în lucru! CNAIR a predat astăzi Asocierii Impresa Pizzarotti & C.S.p.A. – Pizzarotti S.A. – Retter Project Management amplasamentul lotului 1 (Dumbrava-Mizil) al Autostrăzii Ploiești-Buzău. Constructorul a pregătit deja amplasamentul organizării de șantier și a marcat traseul acestui lot de autostradă.”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, în prima etapă urmează să desfășoare lucrări de deminare, descărcări arheologice, decopertarea stratului vegetal, dar şi pregătirea amplasamentelor pentru cele 15 poduri, pasaje și podețe.

,,Lucrările, finanțate prin PNRR, trebuie finalizate în 20 de luni, pentru ca în anul 2024 circulația să fie deschisă și pe acest lot de autostradă.”, precizează oficialul.

Cei 21 de km ai lotului Dumbrava-Mizil se adaugă celor 28,35 de km ai lotului 2 (Mizil – Pietroasele), pentru care Ordinul de Începere a fost emis în data de 11 august.

,,E un lot de aproximativ 21 de km, un lot care are termen de finalizare 20 de luni. Deci, se intră în perioada de execuţie. (...) Este o autostradă extrem de importantă, aşteptată de către românii din această zonă până la Paşcani şi care, cred eu, cu constructori serioşi care se vor ţine de termenele angajate, va fi finalizată în termenele pe care le au asumat prin contract", a spus ministrul a predarea amplasamentului pentru începerea lucrărilor, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat că finanţarea este asigurată prin PNRR până la Paşcani.

,,Vorbim de PNRR până la Paşcani, iar de la Paşcani în sus - Suceava, Siret vor fi finanţări pe viitorul exerciţiu financiar european, pe POT - Programul Operaţional de Transporturi, astfel încât coloana vertebrală a infrastructurii din Moldova A7 să intre într-un final în faza de execuţie. Ştiu că în această perioadă (...) poate a părut o perioadă (...) în care am comunicat foarte mult despre semnarea de noi contracte. Aş vrea să vă spun că nu se pot face autostrăzi sau loturi de autostrăzi sau de cale ferată, dacă nu ai contracte.

Şi în perioada următoare vom semna contracte pe loturile următoare, (...) toate sunt în proceduri mai înaintate, unele foarte înaintate sau suntem în perioada în care se vor depune ofertele până undeva în jurul mijlocului lui septembrie, astfel încât să putem să intrăm în procedura de execuţie. Ne lipseşte infrastructura şi ne lipseşte de ani buni, de zeci de ani şi e o datorie pe care statul trebuie să o plătească, dar ca să faci autostrăzi şi căi ferate, trebuie să ai contracte. Acest lucru s-a întâmplat la un ritm alert în ultimele luni şi se intră acum în faza cealaltă, faza de execuţie", a mai spus Grindeanu.

În data de 9 august ministrul anunţa că CNAIR a dat Ordinul de începere a lucrărilor pe lotul Dumbrava – Mizil, cu o lungime de 21 de km. Acesta preciza că asocierea de constructori români şi italieni are la dispoziţie 20 de luni pentru finalizarea lucrărilor care includ 14 poduri şi un pasaj cu lungimea de 550 m.

Contractul are o valoare de 1,46 de miliarde de lei (fără TVA) şi este finanţat prin PNRR.

Pe 20 iulie, oficialul anunţa că s-a emis ordinul de începere pentru construirea primilor 28,35 de kilometri ai Autostrăzii A7, pe lotul Mizil – Pietroasele, din tronsonul Ploieşti – Buzău.

Lotul Mizil – Pietroasele este primul din cele 13 loturi ale A7 (Autostrada Moldova) care vor fi construite între Ploieşti şi Paşcani (320 kilometri) prin finanţare asigurată din PNRR. Contractul pentru construcţia lotului a fost semnat pe 7 iunie.

Autostrada Ploieşti-Buzău, cu o lungime de 63,25 de km, este primul tronson al A7.

Autostrada Moldovei - A7 are aproape 440 km de la Ploieşti (Dumbrava/A3) şi până la Siret, la graniţa cu Ucraina. De la Ploieşti până la Paşcani (circa 320 de km) a fost prinsă pe finanţare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiţia esenţială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite