Parlamentul European a votat, joi, regulamentul privind portofelul digital european

0
Publicat:

Deputații europeni susțin planurile pentru un portofel digital la nivelul UE pentru autentificarea și accesarea serviciilor publice și private și pentru stocarea, partajarea și semnarea electronică a documentelor.

Cineva scanează cu telefonul
Parlamentul European a votat, joi, regulamentul privind portofelul digital european

Noul cadru de identitate digitală va oferi cetățenilor UE acces digital transfrontalier la serviciile publice cheie, precizează Parlamentul European.

Potrivit regulamentului adoptat joi și deja convenit cu miniștrii UE, acest nou portofel de identitate digitală va permite cetățenilor să se identifice și să se autentifice online fără a fi nevoie să recurgă la furnizori comerciali - o practică care ridică probleme de încredere, securitate și confidențialitate.

Portofelul UE va fi utilizat pe bază voluntară. În timpul negocierilor, deputații europeni au asigurat prevederi pentru a proteja drepturile cetățenilor și pentru a promova un sistem digital incluziv prin evitarea discriminării împotriva persoanelor care aleg să nu folosească portofelul digital.

Legea prevede „semnături electronice calificate” gratuite pentru utilizatorii de portofel din UE, care sunt cei mai de încredere și au același statut juridic ca o semnătură scrisă de mână, precum și interacțiunile portofel-la-portofel, pentru a îmbunătăți fluiditatea schimburilor digitale.

Deputații europeni au impus, de asemenea, un portofel open-source pentru a încuraja transparența, inovația și pentru a spori securitatea. De asemenea, au stabilit reguli stricte pentru înregistrarea și supravegherea companiilor implicate pentru a asigura responsabilitatea și trasabilitatea.

Prin intermediul unui așa-numit tablou de bord pentru confidențialitate, utilizatorii vor putea avea control deplin asupra datelor lor și vor putea solicita ștergerea datelor lor, conform prevederilor Regulamentului general privind protecția datelor ( GDPR ).

Raportorul Romana Jerković (S&D, HR) a declarat: „Această legislație își propune să împuternicească cetățenii, punându-le în control deplin asupra utilizării și partajării datelor lor. Identitatea digitală a evoluat de la a fi o simplă comoditate la a deveni un catalizator pentru implicarea civică, abilitarea socială și un mijloc de a promova incluziunea în era digitală.”

Ce urmează

Parlamentul European a dat undă verde finală regulamentului cu 335 de voturi pentru, 190 împotrivă și 31 de abțineri. Acum va trebui să fie aprobat oficial de Consiliul de Miniștri al UE pentru a deveni lege.

Un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European subliniază că, de la pandemie, furnizarea de servicii publice și private a devenit din ce în ce mai digitală. Soluțiile existente de portofel digital permit utilizatorilor să stocheze și să conecteze date într-un singur mediu, fără întreruperi, pe telefoanele lor mobile. Cu toate acestea, potrivit Comisiei, această comoditate vine cu prețul pierderii controlului asupra datelor cu caracter personal, în timp ce aceste soluții sunt deconectate de la o identitate fizică verificată, ceea ce face ca frauda și amenințările de securitate cibernetică să fie mai dificil de atenuat.

Legislația este un răspuns direct la recomandările Conferinței privind viitorul Europei, aliniindu-se în special la propunerea 35(10) și la propunerea 33(5). Propunerea 35(10) pledează pentru crearea unei identități digitale comune europene pentru a eficientiza tranzacțiile și serviciile digitale transfrontaliere, susținută de un cadru solid de standarde și orientări europene pentru a asigura garanțiile necesare. Propunerea 33 alineatul (5) subliniază importanța creării unui mediu digital sigur și de încredere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite