Pandemia de coronavirus ar putea distruge până la 25 de milioane de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
somaj

Pandemia de coronavirus ar putea declanşa o criză economică mondială care va distruge până la 25 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume dacă guvernele nu acţionează rapid pentru a-i proteja pe lucrători de impact, a declarat miercuri Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), scrie Reuters.

„Dacă vedem un răspuns politic coordonat la nivel internaţional, aşa cum s-a întâmplat în criza financiară globală din 2008/9, atunci impactul asupra şomajului global ar putea fi semnificativ mai mic”, a spus OIM.

Organizaţia a solicitat măsuri urgente, coordonate, pe scară largă pentru protejarea lucrătorilor la locul de muncă, stimularea economiei şi sprijinirea locurilor de muncă şi a veniturilor.

Aceste măsuri ar trebui să includă extinderea protecţiei sociale, susţinerea păstrării locurilor de muncă prin muncă de scurtă durată sau concediu plătit, precum şi scutiri financiare şi fiscale, inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii, a adăugat OIM.

Pe baza diferitelor scenarii referitoare la impactul pandemiei asupra creşterii economice globale, OIM a estimat că şomajul global va creşte, în scenariul optimist, cu 5,3 milioane de persoane şi, în scenariul pesimist, cu 24,7 milioane de persoane. Prin comparaţie, criza financiară globală 2008/9 a crescut şomajul global cu 22 de milioane de persoane.

„Aceasta nu mai este doar o criză globală de sănătate, ci este şi o criză economică majoră pe piaţa muncii şi care are un impact imens asupra oamenilor”, a spus directorul general al OIM, Guy Ryder.

„În 2008, lumea a făcut front comun pentru a aborda consecinţele crizei financiare globale, iar răul cel mai mare a fost evitat. Avem nevoie de acest tip de conducere şi de rezolvare acum”, a adăugat el.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri