Organizaţii mondiale: Există riscul să nu avem suficiente alimente: Muncitorii din agricultură trebuie protejaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
familie ocna mures agricultura

Trei organizaţii mondiale au avertizat că există un risc de "penurie alimentară" pe piaţa mondială din cauza perturbărilor legate de COVID-19 în comerţul internaţional şi căile de aprovizionare alimentară, impunându-se măsuri de protejare a fermierilor.

"Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanşa un val de restricţii pentru exporturi", ceea ce ar provoca "o penurie pe piaţa mondială", susţin într-un rar comunicat comun chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), şi brazilianul Roberto Azevedo, directorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Potrivit celor trei organizaţii care se ocupă de sănătate, alimentaţie şi comerţ mondiale, este important să se asigure schimburile comerciale, "în special pentru a evita penurii alimentare", se spune în textul comun.

Cele trei organisme internaţionale îşi exprimă îngrijorarea în special în legătură cu "încetinirea circulaţiei de lucrători din industria agricolă şi alimentară", ceea ce blochează agricultura în numeroase ţări din Occident, şi cu "întârzierile la frontiere pentru containere" cu mărfuri, ceea ce duce la o "risipă de mărfuri perisabile şi la o creştere a risipei de alimente".

Organizaţiile subliniază de asemenea nevoia de protecţie a salariaţilor angajaţi în producţia alimentară, a muncitorilor care lucrează în industria de prelucrare agroalimentară şi celor din distribuţie, pentru "a minimiza propagarea virusului în sector" şi pentru "menţinerea canalelor de aprovizionare alimentară".

"Atunci când se pune problema de a proteja sănătatea şi bunăstarea concetăţenilor lor, ţările trebuie să se asigure că toate măsurile comerciale nu perturbă canalul de aprovizionare alimentară", adaugă directorii FAO, OMS şi OMC.

"Tocmai în astfel de perioade cooperarea internaţională este esenţială", subliniază semnatarii comunicatului. "Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi exacerbează foamea şi malnutriţia", conchid ei.

Fermierii români au cerut să fie carantinaţi în ferme

Fermierii românii au cerut încă de acum două săptămâni carantinarea în ferme, avertizând că însămânţarea de toamnă şi creşterea animalelor sunt în pericol în cazul în care contaminarea cu Covid-19 se va extinde şi asupra agricultorilor, ceea ce va duce la imposibilitatea aprovizionării populaţiei cu alimentele de bază.

Clubul Fermierilor Români cere statului să ia o serie de măsuri avertizând că „nevoile de hrană ale populaţiei în această perioadă au crescut pe fondul temerilor legate de evoluţia pandemiei de COVID-19, inclusiv de modificarea obiceiurilor alimentare în situaţii de izolare medicală sau de carantină”.

„ O serie întreagă de circuite/lanţuri de aprovizionare internaţionale sunt afectate de pandemia de coronavirus. Sunt afectate atât dimensiunile/volumele importurilor unor produse agroalimentare, cât şi ale inputurilor provenite din import şi necesare în procesul de producţie vegetală sau, în unele privinţe, pe lanţul de aprovizionare cu alimente până la clientul final”, susţin fermierii, avertizând că pericolul planează şi asupra bunăstării animalelor (hrană, îngrijire, producţie animală, reproducere, sacrificare etc).

Precizând că, deocamdată, nu s-au semnalat cazuri de contractare a COVID-19 printre fermieri şi

angajaţii din agricultură, fermierii spun că, pentru a asigura biosecuritatea în fermă, împreună cu angajaţii lor au început să se izoleze în ferme.

Ca atare, fermierii cer stimularea, la nivel naţional, a izolării în ferme a operatorilor care să asigure continuarea lucrărilor agricole, cu măsuri de siguranţă pentru oameni şi animale, sprijinirea aprovizionării pentru cei din ferme precum şi a familiilor celor care intră în izolare în ferme.

„Fiind perioada însămânţărilor de primăvară, recomandăm ca această activitate să fie considerată strategică şi dacă se decide carantinarea anumitor persoane care lucrează în fermă, carantinarea să se poate face la fermă, nu la domiciliu, astfel încât lucrările agricole să continue.

Solicităm Guvernului să aibă în vedere măsuri speciale pentru oamenii care lucrează în ferme în cazul declanşării unor eventuale probleme de sănătate (kituri testare, dispozitive medicale, personal medical etc).

Regimul de muncă al zilierilor să fie reconsiderat şi să fie ridicate limitările referitoare la perioada de angajare a unei persoane pe an. În condiţiile în care vor exista probleme cu personalul disponibil în agricultură, va fi necesar să fie mobilizate toate resursele disponibile, cu adaptarea corespunzătoare a cadrului legislativ privind condiţiile de muncă/angajare a zilierilor”, se arăta în comunicatul fermierilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite