Ordonanţa pentru modificarea Legii Insolvenţei, adoptată de Guvern. Specialiştii spun că e vorba despre o „naţionalizare mascată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul insolvenţei a fost adoptat joi de Guvern.

Acesta ar putea ajuta o serie de oameni de afaceri să scape de datoriile la stat ale companiilor pe care le controlează, prin intrarea statului în acţionariat, pe o poziţie minoritară. Astfel, statul, care este acum pe poziţia a doua la masa credală în recuperarea datoriilor, după angajaţi, ar putea să nu mai recupereze nimic. Pe lângă faptul că se ajunge în situaţia unor minusuri la bugetul de stat, există şi posibilitatea de a încuraja astfel de comportamente.

„În prezent se află în procedura insolvenţei sau în perioada de observaţie, peste 6.000 de societăţi cu circa 64.000 de salariaţi. Arieratele bugetare ale acestor companii sunt de peste 63 de miliarde de ei, iar gradul de recuperare este de 6%.

Şi nu vorbim doar de companiile de stat, ci şi de cele private. Se impune luarea unor măsuri urgente pentru crearea premiselor legislative şi administrative, care să conducă la redresarea acestora şi menţinerea în circuitul economic Se impune adoptarea măsurilor urgente care să permită conversia, reducerea sau cesiunea creanţelor bugetare, în anumite condiţii, pentru a pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăţi cu potenţial de viabilizare şi cu consecinţe grave în plan economic şi social”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după şedinţa de Guvern.

Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea insolvenţei nu se va aplica retroactiv, a precizat Teodorovici.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii insolvenţei prevede conversia datoriei firmei, fie ea şi privată, în acţiuni care ajung în posesia statului, în contul datoriei pe care societatea o are la buget.

Specialiştii consultaţi de „Adevărul” consideră aceste modificări drept o „naţionalizare mascată”.

Citeşte şi:

Modificările aduse legii insolvenţei. Lista principalelor nereguli semnalate de practicienii în insolvenţă 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite