Orban: Guvernul va plăti o parte din salariile celor care se întorc la muncă. Ce se va întâmpla după 15 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
orban dragomiresti

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că Guvernul va plăti o parte din salariile celor care se întorc la locul de muncă după ce au fost în şomaj tehnic.

"Pentru companiile care vor iesi de sub interdicţia de funcţionare, după data de 15 mai vom pune la dispoziţie instrument de măsuri active, adică persoanele care au fost în şomaj tehnic şi îşi reiau activitatea în cadrul firmei îi vom susţine printr-o măsură activă, adică plata unui cuantum din salariu pentru o perioadă de timp. Urmează să analizăm situaţiile concrete pentru a putea adopta actul normativ", a spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

De asemenea Guvernul va ajuta şi firmele care rămân nedeschise, mai exact va continua să plătească somaj tehnic pentru angajaţi.

Pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricţionare a activităţii, normal că vom continua plata şomajului tehnic pentru că angajaţii lor nu pot fi angajaţi atât timp cât firma nu îşi poate relua activitatea, a precizat premierul.

Premierul Ludovic Orban, prezent, miercuri, la inaugurarea linie de producţie de măşti de protecţie la UM Dragomireşti, jud. Dâmboviţa, a precizat că Guvernul a încercat să limiteze pe cât posibil numărul de activităţi economice supuse măsurilor de restricţie.

Întrebat dacă se va prelungi situaţia de urgenţă sau se va trece la instituirea stării de alertă, premierul a spus că o astfel de decizie va fi luată săptămâna viitoare.

„Avem în evaluare toate posibilităţile, de la prelungirea stării de urgenţă, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major şi varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. Decizia o vom lua pe măsură ce ne apropiem de data de 15 mai şi decizia va depinde de evoluţia epidemiei. În cazul în care ne menţinem trendul pe care suntem astăzi, ba chiar vom avea o reducere a numărului de persoane infectate, cu siguranţă că vom lua deciziile în conformitate cu evoluţia epidemiei. 

Deocamdată, nu scoatem din calcul niciuna dintre variante. Sigur, există şi varianta stării de alertă care permite menţinerea restricţiilor prin intermediul deciziilor care se iau la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, dar avem şi alte variante. În funcţie de evoluţie vom lua decizia şi când vom lua decizia, o vom comunica public”, a transmis Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că săptămâna viitoare se va decide dacă se va prelungi starea de urgenţă sau va fi găsită o formulă alternativă, cum este starea de alertă, hotărârea urmând să fie luată după apariţia unor noi date despre evoluţia epidemiei de coronavirus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite