Orașul cu bere de patru ori mai scumpă decât în București. Cât costă berea în marile orașe din Europa

0
Publicat:

În capitalele europene, prețurile berii variază considerabil, cele mai mari sunt în regiunea nordică, Marea Britanie și Franța, și se schimbă în funcție de paritatea puterii de cumpărare. Datele prezentate de Euronews arată diferențe mari în costurile berii, în funcție de fiecare oraș european în parte.

Orașul în care o halbă de bere costă 10 euro - Foto Shutterstock
Orașul în care o halbă de bere costă 10 euro - Foto Shutterstock

În timpul Campionatului European din 2024, fanii fotbalului se pregătesc pentru meciuri și se bucură de o bere în timp ce urmăresc echipele preferate. 

Însă, costul unei beri variază extrem de mult în funcție de orașul în care ne aflăm. Dacă în Reykjavik pentru o halbă de bere, de 0,5 litri, trebuie să scoți din buzunar 10 euro, în Kiev sau Minsk plătești doar 1,1 euro sau 1,2 euro pentru aceeași cantitate. 

Și România se numără printre țările care au costuri mici pentru bere, potrivit Numbeo, un site de statistici privind costul vieții bazat pe datele generate de utilizatori, o halbă de bere costă 2,4 euro în București, la fel ca în Praga. 

Prețurile berii naționale la halbă (0,5 litri) în restaurante sau pub-uri variază între 2 euro în Sofia și 8 euro în Copenhaga, în capitalele Uniunii Europene. 

Cea mai scumpă bere 

De departe, țările nordice au cele mai mari prețuri la bere. În topul prețurilor berii în Europa, Reykjavik conduce detașat cu 10 euro pe halbă, urmat de aproape de Oslo cu 9,6 euro. Copenhaga și Helsinki se clasează la egalitate pe locul trei, cu un cost mediu de 8 euro pentru o bere.  

În Londra și Paris, trebuie să scoateți din buzunar peste 7 euro pentru o halbă rece. În Berna,  Elveția, o bere costă la 6,7 euro. Deși Stockholm are un preț similar, țările nordice domină în topul celor mai scumpe beri din Europa. Astfel, cei care urmăresc Campionatul European din 2024 din aceste orașe, trebuie să aloce un buget mai mare pentru ieșirile în oraș.

În schimb, orașe precum Kiev, Minsk și Chișinău oferă opțiuni semnificativ mai accesibile. Kievul conduce cu cel mai mic preț, de 1,1 euro pe bere, urmat de Minsk la 1,2 euro și Chișinău la 1,3 euro.

În București, Sofia, Sarajevo, Podgorica, Bratislava, Tirana, Budapesta costul unei halbe de bere nu depășește 3 euro. 

Pe de altă parte, în Atena sau Roma o halbă de bere costă 5 euro, iar în Viena sau Berlin, fanii plătesc 4,5 euro pe o bere la draft, de 0,5 litri, atunci când ies în oraș. 

Prețurile berii sunt, de asemenea, mai scăzute în Madrid (3,5 euro), Varșovia (3,5 euro) și Lisabona (3,5 euro).

Aceste cifre sunt prețuri nominale și nu reflectă puterea de cumpărare. Disparitatea semnificativă în prețuri subliniază influența condițiilor economice și a factorilor locali asupra costului berii în diferite piețe europene.  

În 2022, conform Eurostat, Islanda a fost cea mai scumpă țară din UE pentru băuturile alcoolice, cu un indice de prețuri de 297%, în timp ce Ungaria a fost cea mai ieftină, cu 82%. În Uniunea Europeană, Finlanda și Irlanda au avut cele mai mari prețuri pentru alcool, cu indici de 213% și, respectiv, 210%. Turcia și Grecia au înregistrat, de asemenea, niveluri semnificativ peste media UE, cu 173% și 153%. Acest lucru ar putea explica prețul mare al unei halbe de bere în aceste regiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite