Oraşe întregi riscă să rămână fără căldură la iarnă. Primăriile împrumută aproape 20 de milioane de euro pentru a asigura agentul termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Dezvoltării atrage atenţia asupra faptului că există unităţi administrativ – teritoriale care nu au bani pentru a asigura cădura în blocuri, şcoli sau grădiniţe în iarna care abia începe. Pentru a ieşi din impas, primăriile pot adresa cereri de împrumut direcţiilor regionale ale MFP, urmând să se achite de datorie în 20 de ani.

Unităţile administrativ-teritoriale pot cere până la 4 decembrie 2017, împrumuturi în valoare totală de 88 de milioane de lei (19,55 milioane euro, la un curs de 4,5 lei/euro) pentru a-şi finanţa cheltuielile pentru asigurarea căldurii din această iarnă, se arată într-un proiect de act normativ iniţiat de Ministerul Dezvoltării.

Dacă primăriile nu iau împrumuturi pentru asigurarea agentului termic vor fi afectaţi cetăţenii, şcoli, grădiniţe, spitale şi alte instituţii publice, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă se prevede că împrumuturile vor fi luate cu dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă de 3,50 puncte procentuale şi care rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

În ceea ce priveşte perioada de rambursare, aceasta este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral.

Împrumuturile se vor da ţinând cont de o limită de îndatorare de 30%.

„În lipsa adoptării prezentului act normativ, în unele unităţi administrativ-teritoriale pot fi unele probleme sociale prin neasigurarea agentului termic pentru populaţie, şcoli, grădiniţe, spitale şi alte instituţii publice şi neasigurarea finanţării sistemului de protecţie a copilului din lipsa surselor de finanţare” se arată în nota de fundamentare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite