Optimism cu privire la evoluţia economică în Europa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Optimismul cu privire la evoluţia economică în Europa Centrală este în creştere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey.

Cinci oameni privesc o săgeată roșie care indică o creștere
Experții su optimiști cu privire la evoluţia economică în Europa Centrală. Foto 123 RF

Potrivit acestuia, procentul respondenţilor care se aşteaptă la o îmbunătăţire a climatului economic general a crescut la 42% de la 15%, în vara anului 2023.

Un semnal pozitiv este şi reducerea la jumătate a ponderii respondenţilor care se aşteaptă la o înrăutăţire a contextului (la 20%, faţă de 40%, în iunie 2023). Indicele de încredere a continuat să crească pentru al treilea semestru consecutiv, de la 58, în iunie 2022, la 107, la sfârşitul anului 2023, se menţionează într-un comunicat al firmei de consultanţă.

În acest context, optimismul privind activitatea de profil este în creştere, jumătate dintre respondenţi (49%) aşteptându-se la un volum mai mare de tranzacţii în 2024, dublu faţă de acum şase luni. Firmele de capital privat din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporţie covârşitoare că 2024 va fi un an bun pentru investiţii (86%), iar aproape jumătate dintre ele se aşteaptă să se concentreze pe noi investiţii.

"Deşi 2024 va rămâne un an provocator, ne aşteptăm la o activitate intensă în rândul firmelor de private equity, pe fondul atitudinii pozitive faţă de evoluţia economiei. Regiunea are numeroase oportunităţi de oferit investitorilor, iar România este cu siguranţă una dintre pieţele în creştere, care şi-a dovedit capacitatea de a oferi un mediu propice pentru investitorii de profil, pe segmente precum transformarea digitală a companiilor sau extinderea ariei lor geografice şi a ofertelor. Vânzarea recentă a Profi de către MidEuropa este unul dintre exemplele elocvente în acest sens. Factorii ESG devin tot mai importanţi şi pot influenţa evaluările, dar în acelaşi timp reprezintă o zonă care poate creşte valoarea portofoliilor firmelor de private equity", a declarat Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România, citat în comunicat.

Firmele de capital privat din Europa Centrală se aşteaptă şi la o îmbunătăţire a lichidităţii, aproape o treime dintre ele (29%) anticipând un acces mai facil la finanţare. Studiul indică, de asemenea, că în regiune creditele sunt contractate în principal în euro, chiar şi atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o ţară cu altă monedă.

În ceea ce priveşte companiile în care aleg să investească firmele de private equity, 52% dintre participanţii la studiu consideră că liderii de piaţă vor rămâne cei mai atractivi, în scădere faţă de 64%, în vara anului 2023. Acum, un accent mai mare este pus pe companiile medii, aflate în faza de creştere, 38% dintre respondenţi aşteptându-se ca acestea să atragă cel mai mare interes. Start-upurile rămân cel mai puţin atractive, doar 9% din respondenţi aşteptându-se ca acestea să fie cele mai competitive.

Se așteaptă o stabilizare a prețurilor în perioada următoare 

Studiul mai indică o stabilizare şi chiar o reducere a aşteptărilor din partea vânzătorilor privind preţurile, în condiţiile în care 46% dintre respondenţi consideră că acestea au rămas aceleaşi în a doua jumătate a anului 2023, iar 38% dintre ei au observat chiar o scădere. Pentru următoarele 12 luni, 40% dintre participanţii la studiu se aşteaptă ca acestea să rămână constante.

Potrivit sursei citate, tot mai multe fonduri de private equity din Europa Centrală analizează factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (environment, social, governance - ESG) înainte de a decide să investească, două treimi dintre ele implementând o politică de investiţii care fie include ESG (52%), fie conţine planuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacţie (17%). De asemenea, ponderea celor care şi-au luat angajamente de a-şi reduce amprenta de carbon a crescut de la 34% (în iunie 2023) la 42%.

Capabilităţile tehnologice ale companiei ţintă au, de asemenea, o influenţă semnificativă asupra tranzacţiilor în care sunt implicate firmele de capital privat, 26% dintre respondenţi considerând că aspectele legate de tehnologie, de IT şi de securitate cibernetică sunt critice în timpul procesului de due diligence, în timp ce alţi 31% le consideră foarte importante.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite