Oprea: Avem foarte multe active, avem foarte multe bănci greceşti aici. Ştim bine că ne poate afecta şi pe noi. Isărescu: Nu avem bănci greceşti în România
0Menţinerea situaţiei actuale din Grecia ar putea afecta şi economia românească, având în vedere că există foarte multe „bănci greceşti“ în Românhia, a declarat luni premierul Gabriel Oprea. Premierul interimar a folosit termenul „bănci greceşti“ în ciuda faptului că reprezentanţii Băncii Naţionale au precizat în repetate rânduri că în România nu sunt bănci greceşti, ci bănci româneşti cu capital grecesc.
Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat, luni, că menţinerea situaţiei actuale din Grecia, ar putea afecta şi economia românească, având în vedere că există foarte multe bănci şi active elene în România.
„Cum suntem noi afectaţi în cazul în care s-ar prelungi criza? Avem foarte multe active, avem foarte multe bănci greceşti aici. Ştim bine că ne poate afecta şi pe noi“, a declarat premierul interimar, întrebat cum ar trebui să privească românii criza din Grecia.
Declaraţia lui Gabriel Oprea vine la scurt timp după ce Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat că a repetat „până la obsesie termenul de «bănci româneşti cu capital grecesc»“.
„Băncile cu capital elen nu sunt dependenţe de băncile-mamă. Liniile de finanţare de la băncile-mamă reprezintă 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finanţărilor au maturitatea de peste un an. Riscurile de lichiditate ale băncilor româneşti cu capital grecesc sunt limitate prin acordurile încheiate cu acţionarii. Am repetat până la obsesie termenul de «bănci româneşti cu capital grecesc». Nu avem bănci greceşti în România“, a punctat guvernatorul BNR săptămâna trecută.
În România au activităţi patru bănci cu acţionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost (deţinută de grupul Eurobank), Piraeus Bank şi Banca Românească (deţinută de National Bank of Greece), acestea cumulând 12% din activele sistemului bancar.
Premierul interimar a mai spus că situaţia din Grecia trebuie soluţionată în interesul întregii Uniuni Europene.
„Eu cred că cel mai important lucru este ca Grecia, în urma acestui referendum, să continue parcursul pro-european şi, bineînţeles, este important, pentru Grecia, pentru toată Uniunea Europeană, bineînţeles, cu partenerii europeni, să rezolve această criză care afecetază poporul grec“, a mai declarat Oprea.
Oprea nu a vrut să comenteze ideea unei şedinţe CSAT cu privire la situaţia din Grecia. Peste jumătate din electoratul elen (61,31%) care a participat la referendumul de duminică a respins condiţiile puse de creditorii internaţionali pentru un plan de „salvare“ al Greciei.