ONRC: numărul insolvenţelor a crescut cu 9% de la începutul anului. Jumătate sunt firme din comerţ şi construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comerţul e lovit de scăderea consumului, construcţiile de spargerea bulei imobiliare şi lipsa creditării
Comerţul e lovit de scăderea consumului, construcţiile de spargerea bulei imobiliare şi lipsa creditării

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele 11 luni a ajuns la 27.119, cu peste 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012, jumătate dintre firmele în incapacitate de plată fiind din comerţ şi construcţii, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Spre comparaţie, în primele 11 luni ale anului 2012 s-au înregistrat 24.833 firme intrate în insolvenţă la nivelul întregii ţări. În luna noiembrie au intrat în insolvenţă 3.576 de firme, faţă de 3.323 în octombrie, dar mai mult decât dublul celor care au ajuns în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile în luna septembrie (1.536).

Bucureşti şi Bihor conduc în topul judeţelor cu cele mai multe insolvenţe în acest an, cu 3.368 (în creştere cu 1,02% faţă de 2012), respectiv 1.649 (+36,39%), urmate de Galaţi cu 1.431 (+27%). 

Cele mai puţine insolvenţe au fost consemnate în judeţul Călăraşi - 202 de cazuri şi Caraş-Severin - 220 de cazuri în acest an.

Cele mai multe firme care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din comerţ, cu 9.564 intrate în insolvenţă, dar şi cele din construcţii - 3.576, hoteluri şi restaurante - 3.113 şi industria prelucrătoare - 2.918.

În aceeaşi perioadă au fost înfiinţate 118.241 de firme noi, cu 0,66% mai puţine comparativ cu intervalul similar al anului trecut. Cele mai multe firme au fost înfiinţate în comerţ (34.000) şi agricultură, silvicultură şi pescuit (peste 21.000).

La sfârşitul lunii noiembrie erau active circa un milion de firme.

Mai puteţi citi:

CCR a decis: Codul insolvenţei este neconstituţional

Curtea Constituţională a stabilit, marţi, că noul cod al insolvenţei este neconstituţional. Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, acesta va fi anulat.

BNR: 18% din credite au fost acordate unor companii care au intrat apoi în insolvenţă. Garanţiile au fost în principal imobiliare

Instituţiile financiare au acordat companiilor aflate în insolvenţă sau faliment credite totalizând 23,6 miliarde lei,  reprezentând 18% din totalul creditelor acordate companiilor nefinanciare, la nivelul lunii iunie 2013, a anunţat Alexandru Păunescu, directorul Direcţiei Juridice a Băncii Naţionale a României (BNR).

Arin Stănescu, UNPIR: Codul insolvenţei va creşte numărul de falimente, nu vor mai există planuri de reorganizare

Noul cod al insolvenţei, aprobat de către Guvern miercuri prin ordonanţă de urgenţă, va creşte şi mai mult numărul de falimente deoarece durata unei reorganizări a fost scurtată de la trei ani la un an, iar statul poate executa o companie aflată deja într-o astfel de procedura pentru creanţele bugetare, a declarat Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicticienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Industria de apă grea intră la apă: RAAN cere insolvenţa pentru a se proteja de creditori şi furnizori. Cum a fost căpuşată o companie de interes naţional

Guvernul a stabilit intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin (RAAN), păstrând însă dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Numărul insolvenţelor a scăzut cu 10% în primul semestru, problema e că acum sunt companii mai mari

Numărul firmelor aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă a scăzut în primul semestru cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12.739, cele mai multe fiind din sectorul comerţului, construcţii, transporturi şi hoteluri şi restaurante, potrivit Coface.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite