OMV Petrom şi Hunt Oil au început producţia experimentală de gaze la Padina, în care au investit 17 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, şi Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil) au demarat producţia experimentală de gaze la zăcământul de la Padina, din sudul judeţului Buzău, descoperit la sfârşitul lui 2014. Valoarea cumulată a investiţiilor celor două companii în perioada 2014-2016, pentru proiectul de la Padina Nord 1, este de 17 milioane d

Producţia se realizează cu ajutorul sondei Padina Nord 1, forată în 2014, şi a unor facilităţi de producţie nou-construite, precum separatoare de gaze, sisteme de tratare şi măsurare a gazelor, conducte pentru conectarea cu sistemul naţional de transport şi facilităţi de depozitare a produselor lichide.

Lucrările de construcţie a facilităţilor s-au realizat în şapte luni.

„Cu o producţie medie totală de gaze şi condensat care s-a stabilizat în jurul valorii de 1.900 bep/zi, în linie cu estimările iniţiale, sonda Padina Nord 1 se numără în acest moment printre cele mai productive sonde din portofoliul OMV Petrom”, se arată într-un comunicat emis joi de OMV Petrom.

Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de upstream, spune că, având un portofoliu de zăcăminte predominant mature, România are nevoie de investiţii pentru a continua să producă ţiţei şi gaze.

„Punerea în producţie a zăcământului de la Padina demonstrează angajamentul nostru de a continua investiţiile pentru proiectele care se dovedesc viabile, în ciuda contextului nefavorabil determinat de preţurile mici ale ţiţeiului şi gazelor”, a afirmat Zeilinger.

Producţia experimentală este ultima fază a etapei de explorare a unui zăcământ nou. Companiile estimează că, la Padina, producţia experimentală va dura circa 12 luni.

Prin exploatarea experimentală se urmăreşte obţinerea datelor care să permită stabilirea detaliilor tehnico-economice care stau la baza deciziei de trecere în faza de dezvoltare.

OMV Petrom a încheiat în 2010 un contract cu Hunt Oil pentru a explora şi dezvolta blocurile de pe uscat Adjud şi Urziceni Est. Fiecare partener are o cotă de participare de 50 de procente, Hunt Oil fiind operatorul.

OMV Petrom a realizat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 877,7 milioane lei (195 milioane euro), în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii vânzărilor cu 14%, la 11,65 miliarde lei (2,6 miliarde euro.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni. Ministerul Energiei are o participaţie de 20,6%.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 13,3 miliarde lei (3 miliarde euro), la ultimul preţ de închidere, de 0,2350 lei/acţiune.

Hunt Oil Company este una dintre cele mai mari companii nelistate din Statele Unite. Compania desfăşoară activităţi de explorare şi producţie în America de Nord, America de Sud, Europa şi Orientul Mijlociu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite