OMC anticipează o creștere de până la 3,3% a schimburilor comerciale la nivel global

0
Publicat:

Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala, se aşteaptă în acest an la o creştere de 3,3% a schimburilor comerciale globale.

foto sediu central Organizația Mondială a Comerțului
OMC anticipează o creștere de până la 3,3% a schimburilor comerciale globale Foto: Shutterstock

Creşterea volumului schimburilor comerciale globale în 2023 s-a situat probabil sub nivelul de 0,8% previzionată în octombrie. Şi, ţinând cont de toate riscurile de evoluţie negativă, creşterea din acest an va fi probabil de 3,3%”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, la un eveniment la Abu Dhabi.

Aici s-au adunat luni miniştri ai Comerţului din aproape toate ţările din lume pentru o reuniune OMC menită să stabilească noi reglementări comerciale globale.

Deşi OMC negociază încheierea unui acord, eforturile devin mai dificile pe fondul indiciilor că economia mondială se fragmentează în blocuri separate.

„Să nu pretindem că va fi uşor de ajuns la un acord”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala, în deschiderea lucrărilor, descriind atmosfera ca fiind „mai dificilă” decât la reuniunea OMC din 2022.

Previziunile Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind creşterea schimburilor comerciale globale sunt afectate de războaie, tensiuni geopolitice şi alegeri, a apreciat şeful OMC, solicitând miniştrilor „să-şi suflece mânecile” şi să finalizeze negocierile.

Negociatorii încă speră să se ajungă la un acord care să susţină stocurile globale de peşte şi să protejeze pescarii, în urma interzicerii subvenţiilor guvernamentale.

De asemenea, se discută accesul a doi noi membri - Comore şi Timorul de Est - şi un acord în rândul a aproximativ 120 de ţări pentru înlăturarea barierelor care îngrădesc investiţiile în dezvoltare.

Unul dintre subiectele delicate îl reprezintă extinderea moratoriului privind aplicarea tarifelor la comerţul digital şi un acord privind reglementările comerciale în domeniul agricol.  

Institutul Național de Statistică mai susținea faptul că comerțul va înregistra o majorare până în luna martie, însă prețurile se vor majora. „Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite